Kézzelfogható a lakosság hitelfelvételi kedvének élénkülése

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 12. 02. 09:42

A lakosság ugyan jellemzően továbbra is elutasítja a hitelfelvételt, de ennek az elutasításnak a mértéke következetesen csökken, sőt, egyre többen viszonyulnak pozitívan a hitelekhez. Nő a bankhasználók aránya, de ezzel párhuzamosan továbbra is a sárga csekkek országa maradtunk – derül ki a lakosság fogyasztási, megtakarítási és hitelfelvételi hajlandóságának alakulását
negyedévente vizsgáló Deloitte-Scale BankIndex kutatás legfrissebb kiadásából.

Fülöp András, a Deloitte Zrt. vezető partnere a Deloitte-Scale BankIndex legfrissebb kiadásának megállapításait ismertetve elmondta: „A három fő témát, vagyis a hitelezést, fogyasztást és megtakarítást tekintve a legmagasabb emelkedést a hitelezési szegmensben láthatjuk az utóbbi félévben. Ennek az attitűdátrendeződésnek az elsődleges oka vélhetően a lakossági jelzáloghitel-piacon tapasztalható éledezéssel függ össze. Az új folyósítások volumenének 2014 első felében makroszinten tapasztalható emelkedését ugyanis nem a fogyasztási hitelek, sokkal inkább a lakáshitelek dominálták. Az új lakáshitel-kihelyezések átlagosan havi szinten 16 milliárd forint fölött alakultak az első félévben, ami a végtörlesztés óta a legnagyobb összeget jelenti.”

A Deloitte-Scale BankIndex legutóbbi kiadásához, 2014 elejéhez képest mindhárom index tovább emelkedett, összességében a felmérés 2012-es kezdete óta tapasztalt legnagyobb optimizmus jellemző a hangulatra.

2014 elején a fogyasztási és megtakarítási index közötti különbség még erősebben jelentkezett, a legutóbbi adatok alapján ugyanakkor mostanra a megtakarítási optimizmus felzárkózott a fogyasztói mellé. Kifejezetten igaz 2014-re, hogy az enyhe pesszimista időszakok idején a fogyasztási hangulat rugalmatlanabbul reagál, mint a megtakarítási várakozások. Ez azt jelenti, hogy a magyarok adott esetben a fogyasztásukat kevésbé tervezik visszafogni, mint a megtakarításaikat. A Deloitte-Scale kutatás szerint ugyanakkor még mindig csupán az emberek mintegy 12 százaléka rendelkezik megtakarítással, vagyis a megtakarítással rendelkezők aránya stabilan alacsony.

Kapcsolódó cikkeink