Kezdődik a Gyulai Pálinkafesztiválra nevezett párlatok zsűrizése
Csütörtökön kezdődik a 18. Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül meghirdetett Brillante – 2017 Pálinka és Párlat Versenyre nevezett minták érzékszervi zsűrizése. Idén több mint 700 párlatot neveztek a versenyre.
Varga-Bora Tímea, a fesztivál főszervezője csütörtökön az MTI-nek elmondta: a bérfőzetők és magánfőzők versenyére a tavalyinál csaknem kétszer több, összesen 557 mintát neveztek be az országból. Határon túlról is érkeztek párlatok, Szerbiából 14, Szlovákiából 9, Romániából 7 mintát zsűriznek.
Volt, aki egy mintával nevezett, de olyan is akadt, aki több mint 20 fajta párlatot küldött a megméretésre – mondta Varga-Bora Tímea. A bérfőzetők között 78 versenyző 314 mintával regisztrált. Magánfőző 54 regisztrált 243 mintával – fejtette ki.
Idén ismét meghirdették a kereskedelmi főzdék számára is a versenyt, itt 17 vállalkozás 158 pálinkát küldött a zsűrizésre.
A Békés Megye Pálinkája címért csak a megyei kereskedelmi főzdék szállhatnak versenybe, itt hat gyártó regisztrált összesen 28 mintával – mondta a főszervező. A győztes párlat egy éven keresztül viselheti a Megye Pálinkája címet, a főzdétől pedig a Békés Megyei Önkormányzat egy éven keresztül – protokoll célokra – vásárol pálinkát. A megyei önkormányzat a versengés során két különdíjat is felajánlott: Békés megye legjobb bérfőzetője és a megye legjobb magánfőzője címet is elismerik.
A 24 tagú szakmai zsűri a tisztaságot, karaktert, szájérzetet és az utóérzetet, harmóniát pontozza. Elővizsgálat során már megvizsgálták a mintáknál az alkohol, réz, ciánhidrogén, metilalkohol tartalmat és a hozzáadott cukrot – mondta Varga-Bora Tímea.
A kereskedelmi főzdék a legjobb pálinka, illetve a legjobb kereskedelmi főzde címért versengenek, a bér- és magánfőzetők között a legjobb versenyminta, legjobb magánfőzött és bérfőzetett párlat, legeredményesebb magán- és bérfőzető, valamint a legeredményesebb bérfőzde fődíjakat osztják ki április 29-én. Emellett mindkét kategóriában champion, arany-, ezüst- és bronzminősítéseket is kapnak a benevezett tételek.
A 18. Gyulai Pálinkafesztivált április 28. és 30. között tartják, a verseny eredményhirdetése 29-én, szombaton lesz. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Latorcai Csaba: a pálinkafőzés a nemzeti kultúra szerves része
A magyar emberek számára a pálinkafőzés szinte szabadságjog, a nemzeti…
Tovább olvasom >Veszélyben a pálinka: a klímaváltozás új gyümölcsöket kényszerít a főzdékbe
A klímaváltozás komoly hatással van a hagyományos pálinka alapanyagokra, ami…
Tovább olvasom >Óriási magyar siker Amerikában: magyar pálinkafőzde nyerte el az “Év Lepárlója” díjat
Kiemelkedő minőség, kiváló ár-érték arány és szemet gyönyörködtető csomagolás –…
Tovább olvasom >További cikkeink
30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Huszadik alkalommal adták át a Hégető Honorka Díjakat
Idén 20. alkalommal adták át a Hégető Honorka Díjakat, rekordszámú,…
Tovább olvasom >Ma kezdődik a World Science Forum Budapesten
Ma kezdődik Budapesten a World Science Forum (WSF – Tudomány…
Tovább olvasom >