Kezdődik az új tanév, ismét friss gyümölcsök az iskolákban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 01. 11:35

Töretlen sikerének köszönhetően az új tanévvel a Nemzeti Iskolagyümölcs-program is ismét elindul. A nagyszerű kezdeményezés Magyarországon már 2009 óta működik, évről-évre egyre több iskola és termelő csatlakozik az egészségmegőrző projekthez. A program keretében a gyermekek friss gyümölcsöket kapnak, melyet kizárólag magyar termelők szállítanak az intézményekbe. A MATÉSZ-FRUCT Kft. – a program egyik legelkötelezettebb szereplője – a 2014/2015-ös tanévben Magyarország mind a hét régiójába, a főváros valamennyi kerületébe szállít majd gyümölcsöt az 1-6. osztályosok részére.

dr. Martos Eva_Vincze Nikolett

Idén a vállalat összesen 436 iskolába, 91. 000 kisdiák számára juttat el, már hetente 3-4 alkalommal az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlenül szükséges gyümölcsöket és gyümölcsleveket. Mindez 650 tonna almát, 60 tonna körtét, 60 tonna őszibarackot és 470.000 liter cukor és tartósítószermentes gyümölcslevet jelent a 2014/2015-ös tanévben. Az első szállítmány szeptember elsején, hétfőn érkezett az Óbudai Nagy László Általános Iskolába.

A MATÉSZ–FRUCT Kft. 2011 novemberében alakult zöldség és gyümölcstermesztéssel foglakozó, hazai őstermelőket, családi vállalkozásokat integráló termelői-értékesítő szervezet, az Iskolagyümölcs-program egyik legaktívabb beszállítója.

Vincze Nikolett, a MATÉSZ-FRUCT Kft. képviseletében elmondta: „Igyekszünk minden lehetőséget megragadni a gyermekek helyes, egészséges táplálkozásának kialakításához. A társadalmi felelősségvállalás mellett a hazai őstermelők, családi vállalatok versenyképességének növelése jegyében már a közelmúltban is számos aktivitást végeztünk. Küldetésünknek tekintjük, hogy ezeket a gazdasági szereplőket segítsük a piacokon való megjelenésben.”

A fővárosi kisgyermekek ellátását a program keretein belül Ráckevei, tehát helyi termelő tagjuk gyümölcseiből látják el, amely az Óbudai Nagy László Általános Iskolát illetően a hétfői napon 541 db almát és ugyanennyi körtét és őszibarackot jelentett.

Az MATÉSZ- FRUCT Kft. sajtótájékoztatóján, az első szállítmány érkezésénél Dr. Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató főorvosa is jelen volt. Elmondása szerint gyerekkorban – a táplálkozási szokások kialakulásakor – igazán fontos a pozitív példa. Napi 400 gramm zöldség vagy gyümölcs fogyasztásával* már nagymértékben hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez, és nem elhanyagolható az elhízás elleni harcban játszott szerepük sem, mely napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt.

*2009-ben készült WHO felmérés alapján

Kapcsolódó cikkeink