Kevesen jelentkeztek az orosz „támogatásért”

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 12. 11:20

Az Európai Bizottság az egyes gyümölcs- és zöldségfélék termelőinek nyújtandó rendkívüli és ideiglenes támogatási intézkedéseket nyitott meg – 125 millió Eurós keretösszeggel – az orosz importkorlátozással érintett termelők megsegítése érdekében. Magyarország már az intézkedési javaslat tárgyalása során jelezte, hogy magasabb keretösszeg lenne indokolt – tudatta közleményében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

gyumolcs2

Emlékezetes, hogy szeptember 5-én az EB tájékoztatta a tagállamokat, hogy sok kifogásolható előzetes igénylés érkezett be, amelyek a kiadott jogszabály nem megfelelő értelmezéséből fakadó hibákat tartalmaztak, egyben kérte a tagállamokat, hogy korrigálják azokat.

Szeptember 10-én Dacian Ciolos mezőgazdasági biztos sajtóközleményben jelentette be, hogy a rendkívüli intézkedés végrehajtását felfüggesztették a tagállamok által leadott aránytalanul magas előzetes igények miatt. Az előzetes igények összessége többszörösen meghaladta az EU átlagos éves orosz exportját. Az eredeti célkitűzéseinek elérése érdekében a Bizottság rövidesen javaslatokat terjeszt elő a rendkívüli intézkedések folytatására.

A bizottsági közleményeket követően Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte az ügy tárgyalását annak érdekében, hogy a szükséges nagyságú források átlátható és felelős felhasználása ténylegesen megvalósuljon, és a kitűzött célok elérésére valóban alkalmas eszköz kerüljön bevezetésre.

Az európai jogszabály végrehajtásához szükséges magyar rendelet soron kívül megjelent, azonban az intézkedésre igen alacsony részvételi szándék mutatkozott, mindössze 226 jelentkező adott be előzetes igénylést. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink