Kevesen ismerik, mégis sok banki ügyfél spórolhat vele, ha így utal

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 07. 05. 11:21

Az MNB legfrissebb adatai alapján 2024 első negyedévében több mint 136 ezer fizetési kérelemre indított azonnali tranzakció teljesült, közel 5,8 milliárd forint értékben. Ez 2023 azonos időszakához képest több mint 16-szoros, az előző negyedévhez képest pedig közel 3-szoros növekedés. A money.hu szakértője utánajárt, hogy ennek az egyszerű kiegészítő szolgáltatásnak a használatával mennyi pénzt spórolhatnak meg a banki ügyfelek.

A fizetési kérelem egy olyan utalási forma, amely lehetővé teszi, hogy tranzakciós illeték nélkül utaljunk pénzt barátainknak, családtagjainknak vagy üzleti partnereinknek. A kérelem küldője azonnali átutalást kérhet tőlünk a banki mobilapplikáción vagy internetbankon keresztül, amelyet akár azonnal elfogadhatunk és a címzett másodperceken belül megkapja az általunk jóváhagyott összeget. A kérelem küldése teljesen ingyenes, ráadásul idén áprilistól minden lakossági számlavezetéssel foglalkozó bank köteles fogadni a fizetési kérelmet.

A fizetési kérelem nagy előnye, hogy az ezen keresztül küldött utalások esetében 2022. november 23-tól a jegybank döntése alapján nem kell megfizetni a 0,3%-os, utalásonként legfeljebb 10 ezer forintos tranzakciós illetéket, így nemcsak kényelmes, de olcsóbb is – szemben a hagyományos banki utalásokkal.

Az MNB adatait vizsgálva:

  • 2024 első negyedévében összesen 136 349 fizetési kérelem teljesült, amelyek összértéke elérte az 5,8 milliárd forintot.
  • Ez jelentős növekedés az előző év azonos időszakához képest, amikor mindössze 8 307 fizetési kérelmet hajtottak végre, 408 millió forint értékben.

o   Az előző negyedévéhez képest is közel 3-szoros növekedés tapasztalható, hiszen 2023 utolsó negyedévében még csupán 50 648 fizetési kérelem valósult meg, 1,8 milliárd forint értékben.

„A fizetési kérelem az egyik leggyorsabb, legköltséghatékonyabb módja a pénz átutalásának, valamint a költségek megosztásának. Ideális lehet közös vacsorák és utazások költségeinek megosztásához, vagy akár nyári táborok és egyéb szolgáltatások díjainak fizetéséhez is. Egyre többen ismerik fel ennek a funkciónak az előnyeit és használják ki a benne rejlő lehetőségeket. A fizetési kérelemre indított tranzakciók száma ugyan még töredéke a teljes azonnali fizetési forgalomnak, de ha ilyen ütemben halad a növekedés, akkor 2025 első negyedévében már akár összesen 1,5 milliárd forintnyi tranzakciós illetéket spórolhatnak meg a banki ügyfelek”

– emelte ki Korponai Levente, a money.hu vezetője.

  1. április 1-től a fizetési kérelmek fogadását minden banknak elérhetővé kellett tennie, de küldeni egyelőre nem minden pénzintézettől lehet. A teljes lista a küldési és fogadási limitekkel együtt a GIRO Zrt. honlapján van nyilvántartva.

Kapcsolódó cikkeink