Kevesebbet költöttek a külföldiek Magyarországon

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 06. 27. 08:00

Az idei első negyedévben 7,7 millió külföldi látogató érkezett hazánkba, 7 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Összesen 17,5 millió napot töltöttek el Magyarországon, ami 8 százalékkal haladja meg 2006 első negyedévének adatát. A KSH beszámolt arról is, hogy eközben a magyar lakosság több mint 3,6 millió alkalommal utazott külföldre, ami 3 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Januártól márciusig a külföldi látogatók 166 milliárd forintot költöttek Magyarországon, miközben a külföldre látogató magyarok 110 milliárd forintot költöttek el külföldön. Az utasforgalmi egyenleg így 56 milliárd forintot tett ki, ami 50 milliárd forinttal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Az egyenleg romlását szinte kizárólag az okozta, hogy a külföldre utazók kiadásai, a 2006. I. negyedévben tapasztalt visszaesés után, megközelítették a 2005. évi szintet, miközben a Magyarországra látogató külföldiek kiadásai is csökkentek kétmilliárd forinttal.
A külföldi látogatók 2007 I. negyedévében 166 milliárd forintot költöttek el hazánkban. Az egynapos látogatásokból származott a bevételek harmada. Az egy napra látogatók vásárlásra (47 százalék) költöttek a legtöbbet. A szabadidős céllal érkezők kiadásai 19, az átutazóké 17 százalékos részarányt képviseltek.
Az ország számára a legjelentősebb küldő országok közül a Nagy-Britanniából, Németországból, Olaszországból és Ausztriából érkező állampolgárok vendégéjszakáinak száma csökkent, a Hollandiából, Franciaországból és az Egyesült Államokból érkezőké 4–16 százalékkal emelkedett.
A fogyasztásuk szerkezetét tekintve az egy napra látogatók élelmiszer és egyéb árucikkek vásárlására fordítják kiadásaik több mint felét. E mellett közel 20 százalékos arányban egyéb szolgáltatásokat vesznek igénybe, és kiadásaik közel tizedét vendéglátó-szolgáltatásra költik. A több napra látogatók kiadásainak felét a szállásra és étkezésre fordított összeg teszi ki.
2007. április 30-án 2168 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 744 szálloda, 965 panzió és 459 egyéb szálláshely (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping) üzemelt az országban. Április végén harminccal több szálloda és 62-vel több panzió működött, mint az előző évben, és minden más kategóriában is nőtt a szálláshelyek száma.

Kapcsolódó cikkeink