Kevesebb volt a vendég tavaly a Balatonon

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 31. 12:07

A balatoni üdülőkörzetben is tavaly novemberig – az egy évvel korábbinál -, kevesebb volt a vendég. A külföldiek többsége még mindig Németországból és Ausztriából érkezik – derül ki a KSH összesítéséből.

2011. november végéig a balatoni szálláshelyek összesen 1 millió 101 ezer vendéget fogadtak, 7,2%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A vendégkör közel háromnegyedét kitevő hazai vendégek száma 7,4, a külföldieké 6,8%-kal esett vissza.

Az üdülőkörzet szálláshelyein 3 millió 766 ezer vendégéjszakát regisztráltak, 8,4%-kal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Ezen belül a belföldi vendégéjszakák száma 9,4, a külföldieké 6,9%-kal csökkent.

Az üdülőkörzet vendégéjszakáinak mintegy héttizede a szállodákban – elsősorban a három-, és négycsillagos kategóriájú szálláshelyeken – jelentkezett, és számuk 4,4%-kal csökkent 2010 azonos időszakához képest.

A Balaton térségét felkereső 297 ezer külföldi vendég közül legtöbben Németországból és Ausztriából érkeztek, bár számuk egy év alatt 18, illetve 13%-kal csökkent. A főbb küldő államok közül Szlovákiából három- tizedével, Ukrajnából 18, Lengyelországból 13%-kal többen látogatták meg a térséget. Az európai kontinens országaiból 7,5%-kal kevesebb vendég foglalt szállást az üdülőkörzetben, Észak-Amerikából negyedével, Ázsiából pedig 15%-kal többen szálltak meg a Balatonnál, mint 2010. november végéig.

A vendégek az egy évvel korábbinál 1,3%-kal kevesebb, átlagosan 3,4 éjszakát töltöttek el a balatoni szálláshelyeken, ezen belül a külföldiek átlagosan 5, a belföldiek 2,8 éjszakát tartózkodtak. A legtovább – legalább egy hétig – a dán, a görög, a német, az orosz és az izraeli vendégek maradtak. A tartózkodási idő a gyógyvízéről híres zalai partszakaszon volt a leghosszabb, ahol a külföldiek átlagosan 5,8, a belföldiek 3,2 éjszakát regisztráltak.

2011. november végéig a balatoni szálláshelyek összesen 18,6 milliárd forint (az országos 15%-át kitevő) bruttó szállásdíj-bevételt értek el, ami folyó áron 3,6%-kal marad el az előző év azonos időszakától. A bevételek több mint négyötödét a szállodák realizálták, legnagyobb
mértékben a gyógy- (25%-kal), valamint a wellness-szállodák (26%-kal) részesedtek. A kereskedelmi szálláshelyeken elfogadott üdülési csekkek összértéke (3,2 milliárd forint) harmadával maradt el az egy évvel korábbitól – írja a kapos.hu nyomán a turizmusonline.hu.

Kapcsolódó cikkeink