Kevesebb vendég rövidebb ideig maradt

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 27. 08:00

2009. január és augusztus között a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek száma – 12, illetve 6 százalékkal – elmaradt az előző évi értéktől. A vendégéjszakák száma 11, illetve 6 százalékkal csökkent. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 9 százalékkal mérséklődött. A KSH felmérése szerint augusztus hónapban is – akár az első hét hónap mindegyikében – alacsonyabb vendégforgalmat regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek, mint 2008-ban.A szálláshely-szolgáltatási piacon a 2009 elején megkezdődött visszaesés folytatódik, a trendforduló egyelőre – annak ellenére, hogy az augusztusi vendégforgalom élénkebb volt, mint a júliusi – nem következett be.

A csehek és az osztrákok többen jöttek
2009. január–augusztusban 2173 ezer külföldi vendég 6350 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 12, a vendégéjszakák száma 11 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest. A tíz legjelentősebb küldő ország közül Ausztria és Csehország kivételével mindegyiknél – Németország, Nagy-Britannia, Lengyelország, Olaszország, Románia, Hollandia, Egyesült Államok, Franciaország – visszaesést regisztráltak a vendégéjszakák tekintetében. Nagy-Britannia esetében a vendégéjszakák számában – az elmúlt évi emelkedést követően – jelentős, 26 százalékos volt a csökkenés. Az Egyesült Államokból érkező vendégek 27 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. A már említett két országon kívül még további három küldő ország – Szlovákia, Kína, Finnország –, valamint a kis súlyt képviselő Afrika esetében bővült a vendégforgalom.
Legnagyobb mértékben a szlovák állampolgárok által eltöltött vendégéjszakák száma nőtt (31 százalékkal). A külföldivendég-forgalom 77 százalékát realizáló szállodákban szinte minden kategóriában mérséklődött az eltöltött éjszakák száma.
Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 2761 ezer belföldi vendéget és 6939 ezer belföldi vendégéjszakát jelentettek, a vendégek és az éjszakák száma egyaránt hat százalékkal csökkent. A belföldivendég-forgalom 59 százalékát fogadó szállodákban hét százalékkal esett vissza az éjszakák száma 2008 azonos időszakához viszonyítva. A vendégek körében népszerű – a vendégéjszakák 14 százalékát regisztráló – panziók esetében 13 százalékos elmaradás következett be.

Népszerű az egészségturizmus
A különböző utazási célok közül a hivatalos célból, illetve a konferenciára, kongresszusra érkezők együttes aránya 27 százalék. A szabadidős céllal történő utazások 11 százalékának elsődleges célja az egészségturizmus volt. 2009. január–augusztusban a szállodai vendégforgalom 32 százaléka a gyógy- és wellness-szállodákba irányult, a külföldi vendégek 13 és a belföldi vendégek 23 százaléka vett igénybe ilyen típusú szállodai szolgáltatásokat.
Az év első nyolc hónapjában a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 44 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák 53, a négycsillagos házak pedig 49 százalékos foglaltságot értek el. 2009. január–augusztusban a legnagyobb kihasználtsági arány a gyógyszállodák esetében figyelhető meg (57 százalék), bár kapacitáskihasználtságuk 5 százalékponttal elmaradt a 2008-ban mért szinttől.
A Balatonon és Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma az első nyolc hónap során 9, illetve 14 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évben. A vendégforgalom visszaesése valamennyi turisztikai régiót jellemezte, a legkisebb mértékben Közép- és Nyugat-Dunántúlt.
A kereskedelmi szálláshelyek összesen 152 milliárd forint bruttó árbevételt értek el 2009. január–augusztusban, ezen belül a szállásdíjbevétel 89 milliárd forint volt, az összes bevétel folyó áron kilenc százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.
Az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel jelentős csökkenését a szállodák szobakapacitás- kihasználtságának hat százalékpontos visszaesése is befolyásolta. 2009. júliusban a szálláshely-szolgáltatás általános forgalmi adója 20 százalékról 18 százalékra csökkent, ezért a szállodák augusztusi nettó átlagára négy, a bruttó pedig két százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. 2009 első nyolc hónapjában a forintárfolyam 12-15 százalékkal volt gyengébb, mint az előző évben. Ennek ellenére mérséklődtek a bevételi adatok, mivel a szállodák külföldivendég-éjszakái jelentősen csökkentek.

Kapcsolódó cikkeink