Kevesebb optimizmus, több önbizalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 03. 09. 08:43

A PricewaterhouseCoopers (PwC) 2014 utolsó negyedévében 1322 interjút készített a világ 77 országában, aminek eredményeit január 20-án mutatta be a svájci Davosban. A 18. Globális Vezérigazgató Felmérés legfontosabb megállapítása, hogy az előző évhez képest az üzleti élet meghatározó vállalatainak vezetői kevésbé optimistán vélekednek arról, hogy a következő 12 hónapban várható-e a világgazdasági helyzet javulása, ám cégük növekedési kilátásait illetően továbbra is bizakodóak.

A vezérigazgatók körében 2015-ben az előző évhez képest 44 százalékról 37 százalékra csökkent azok aránya, akik a világgazdaság növekedésében bíznak. 17 százalékuk a gazdaság csökkenésére, a maradék a gazdasági helyzet változatlanságára számít.

Az eredmények jelentős regionális eltéréseket mutatnak: az ázsiai vezetők a legoptimistábbak, 45 százalékuk vár fejlődést, őket követik a Közel-Kelet (44%) és Észak-Amerika (37%) vállalatvezetői. Ezzel szemben a közép- és kelet-európai vezérigazgatók csupán 16 százaléka számít gazdasági fellendülésre.

A világgazdaság hanyatlására vonatkozó előrejelzések ellenére az igazgatók továbbra is derűlátóak saját cégük növekedésével kapcsolatban: idén 39 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy „nagyon bizakodó” az elkövetkező 12 hónapra vonatkozó bevételnövekedési kilátásokat illetően.

A kutatás eredményeire reagálva Dennis M. Nally, a PwC International vezérigazgatója a következőket mondta: „Míg egyes fejlett piacok, például az Egyesült Államok, újjáéledni látszanak, mások, mint például az eurózóna, továbbra is problémákkal küzdenek.”

 

A következő egy évben létszámbővítést tervező cégvezetők aránya

2015

2014

2013

Szállítmányozás, logisztika 49% 40% 43%
Kis- és nagykereskedelmi forgalmazás 46% 51% 49%
Vendéglátás, szabadidő 45% 51% 33%
Fogyasztási cikkek 40% 46% 40%
Erdészet, papír- és
csomagolóipar
27% 45% 32%

India a legoptimistább

Az egyes országok vállalatvezetőit optimizmusuk alapján rangsorolva India áll a lista elején: vezérigazgatóinak 62 százaléka bizakodó a rövid távú növekedési kilátásokkal kapcsolatban. Ezt követi Mexikó (50%), az Egyesült Államok (46%), és a lista legvégén Oroszország áll, csupán 16 százalékkal.

A vezérigazgatók cégük növekedési kilátásait illetően saját országukon kívül az Egyesült Államokat tartják a legfontosabbnak az elkövetkező 12 hónapra nézve, megelőzve ezzel öt év után először Kínát.

A cégvezetők számos stratégiai tervvel készülnek megerősíteni vállalkozásuk piaci helyzetét. A válaszadók 71 százaléka tervez költségcsökkentést, 51 százaléka stratégiai szövetség vagy vegyesvállalat létrehozását, 31 százaléka valamilyen tevékenység vagy folyamat kiszervezését, és 29 százaléka országon belüli fúzió vagy felvásárlás végrehajtását.

Legfőbb aggályok

A vezérigazgatók körében továbbra is a túlszabályozás miatti aggályok a legerősebbek (78%).

Szintén aggodalmat keltenek a következő tényezők: az alapvető fontosságú szakemberek rendelkezésre állása (73%); az államháztartás hiánya és a hitelterhek (72%); a geopolitikai bizonytalanság (72%); a növekvő adóterhek (70%); a számítógépes fenyegetések, ideértve az adatbiztonság hiányát (61%). Ide tartoznak még a fogyasztói magatartások és kiadási szokások változása (60%), valamint a technológiai változás üteme (58%).

A vezérigazgatók 67 százaléka szerint a kormányok legfőbb prioritása a versenyképes és hatékony adórendszer fenntartása kellene, hogy legyen, azonban mindössze 20 százalékuk véli úgy, hogy országuk sikerrel alakít ki ilyen rendszert. Hasonlóan fontos a vezetők 60 százalékának a szakképzett munkaerő-állomány elérhetősége, mely azonban csak 21 százalékuk szerint valósul meg országukban.

A globális hangulatot tükrözik a magyarok

„A nemzetközi felmérést márciusban követik a 170 hazai vezérigazgató részvételével készült magyar kutatás eredményei, amelyek hozhatnak meglepetéseket. A felmérés már lezárult, jelenleg az adatfeldolgozás van folyamatban” – nyilatkozta Nick Kós, a PwC Magyarország vezérigazgatója, aki azért elárulta: – „Annyi már látható az előzetes adatokból, hogy a magyar vezérigazgatók hangulatának alakulása a világtrendet követi; a globális növekedésbe vetett bizalom a hazai vezetők körében is csökken, míg a saját cégük bevételeire vonatkozó várakozások kicsivel ugyan, de optimistábbak.”

Kapcsolódó cikkeink