Kevesebb költekezés mellett többet használjuk bankkártyánkat

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 30. 00:06

Idén kevesebbet költöttünk karácsonyra, de többet használtuk bankkártyáinkat. 2009 karácsonya szerényebb a megelőző évekhez képest -, de még mindig többet költünk szeretteinkre, mint nyaralásra – derül ki a Budapest Bank elemzéséből.

 A gazdasági válság sokakat kiadásaik felülvizsgálatára késztetett, így a 2009-es karácsonyi költések elmaradtak az előző évektől. A korábbi szezonokhoz képest azonban egyértelműen és fokozatosan emelkedik a bankkártyával fizetők száma – ezt mutatják a Budapest Bank lakossági ügyfelei körében végzett, betéti- és hitelkártya használattal kapcsolatos elemzések.
2009-ben lassan, de folyamatosan nőtt a bankkártyás vásárlási tranzakciók száma (az elmúlt 2 évben hitelkártyák esetében 9 százalék/fővel, a betéti kártyák kapcsán 4,5 százalék/fővel) – azaz egyre gyakrabban fizetünk hitel- vagy betéti kártyával az üzletekben. Ennek oka egyrészt, hogy szaporodnak a boltokban található POS-terminálok, illetve az is, hogy a kártyás fizetés alkalmával a vásárlóknak nem kell fizetniük a tranzakció után.
Noha a kártyák igénybevételének gyakorisága növekedett, költéseinket idén összességében visszafogtuk. A betéti kártyákkal az ATM–eknél felvett összeg az idei évben 8 százalékkal csökkent, a betéti kártyákkal történő fizetés pedig 3 százalékkal. Hitelkártyák esetében a készpénzfelvétel összege 1,5 százalékkal esett, ugyanakkor a kártyás vásárlások átlagos összege 3 százalékkal nőtt 2009-ben tavalyhoz képest. Az óvatosabb költés a nyaralásra is kihatott: míg tavaly júliusban az év első hat hónapjához képest még 17 százalékkal költöttek többet az ügyfelek hitelkártyáikkal, idén ugyanebben az időszakban csupán 4 százalékkal nőtt a vásárlások összege – közli a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink