Kevesebb húst esznek a magyarok
Az elmúlt évtizedekben világszerte rohamosan nőtt a húsfogyasztás mértéke, de egyes helyeken már észrevehetők a trendváltozás jelei, ideértve Magyarországot is.

A 80-as években ettük a legtöbb húst
A világ húsfogyasztása 2018-ban elérte a 320 millió tonnát, ami lenyűgöző mennyiségnek számít. Azonban a gazdagabb országokban is megfigyelhetőek a húsfogyasztás csökkenésére utaló jelek – írja az Agrárszektor.
Magyarországon például az egy főre jutó húsfogyasztás a ’80-as években tetőzött, mintegy 80 kilogrammnyi fogyasztással, de 2010-re ez már 55-60 kilogrammra csökkent. Bár az elmúlt évtizedben kampányok és erőfeszítések révén sikerült emelni ezt az arányt, a legfrissebb adatok szerint Magyarországon továbbra is csökkenő tendenciát mutat a húsfogyasztás.
Nemcsak Magyarországon, hanem számos más hasonló országban is megfigyelhető hasonló folyamatok, azonban globálisan még mindig számíthatunk masszív húsfogyasztásnövekedésre.
Az Európai Bizottság adatai szerint a világ húsfogyasztása valószínűleg tovább nőni fog az elkövetkező időszakban, évi 1,4 százalékkal. Ennek oka a növekvő népesség és a fejlődő országok fokozódó húsfogyasztása.
Szakértők szerint Afrikában és Ázsiában növekedni fog a húsfogyasztás, és ezek az országok valószínűleg nagyobb mennyiségű húst fognak importálni, mivel saját termelésük nem lesz képes kielégíteni az igényeket.
Kína továbbra is egyike marad a világ legnagyobb húsfogyasztóinak, bár a következő évtizedekben várhatóan csökkenni fog a hús iránti kereslet üteme.
A húsfogyasztás trendje világszerte változik, és a jövőben további változásokra lehet számítani az élelmiszeriparban.
Kapcsolódó cikkeink
Zöldség drágábban, mint hús? – Megfordult a világ az élelmiszerpiacon
Miközben évtizedekkel ezelőtt a zöldség volt az olcsó alternatíva a…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Így ebédel a magyar – továbbra is húsfogyasztó nemzet vagyunk
Egy friss hazai kutatás feltárta, hogyan (nem) változott a magyar…
Tovább olvasom >További cikkeink
A mai nappal feléljük a Föld erőforrásait, és ebben már vaskosan benne van valami, amire nem is gondolunk
Július 24-én van idén a globális Ovreshoot Day, vagyis a…
Tovább olvasom >Szobaszervíz helyett ételrendelés – házhoz megy a lángos
Egyre több turista rendel ételt a szállására a foodora nemzetközi…
Tovább olvasom >Új megközelítés kell a bogyós gyümölcsök termesztésében
Bár az éghajlatváltozás komoly hatással van a bogyós gyümölcsök hazai…
Tovább olvasom >