Kevesebb húst esznek a magyarok
Az elmúlt évtizedekben világszerte rohamosan nőtt a húsfogyasztás mértéke, de egyes helyeken már észrevehetők a trendváltozás jelei, ideértve Magyarországot is.

A 80-as években ettük a legtöbb húst
A világ húsfogyasztása 2018-ban elérte a 320 millió tonnát, ami lenyűgöző mennyiségnek számít. Azonban a gazdagabb országokban is megfigyelhetőek a húsfogyasztás csökkenésére utaló jelek – írja az Agrárszektor.
Magyarországon például az egy főre jutó húsfogyasztás a ’80-as években tetőzött, mintegy 80 kilogrammnyi fogyasztással, de 2010-re ez már 55-60 kilogrammra csökkent. Bár az elmúlt évtizedben kampányok és erőfeszítések révén sikerült emelni ezt az arányt, a legfrissebb adatok szerint Magyarországon továbbra is csökkenő tendenciát mutat a húsfogyasztás.
Nemcsak Magyarországon, hanem számos más hasonló országban is megfigyelhető hasonló folyamatok, azonban globálisan még mindig számíthatunk masszív húsfogyasztásnövekedésre.
Az Európai Bizottság adatai szerint a világ húsfogyasztása valószínűleg tovább nőni fog az elkövetkező időszakban, évi 1,4 százalékkal. Ennek oka a növekvő népesség és a fejlődő országok fokozódó húsfogyasztása.
Szakértők szerint Afrikában és Ázsiában növekedni fog a húsfogyasztás, és ezek az országok valószínűleg nagyobb mennyiségű húst fognak importálni, mivel saját termelésük nem lesz képes kielégíteni az igényeket.
Kína továbbra is egyike marad a világ legnagyobb húsfogyasztóinak, bár a következő évtizedekben várhatóan csökkenni fog a hús iránti kereslet üteme.
A húsfogyasztás trendje világszerte változik, és a jövőben további változásokra lehet számítani az élelmiszeriparban.
Kapcsolódó cikkeink
Egy év alatt 40 százalékkal több húst vettek a Kifli vásárlói
Folyamatosan emelkedik halak iránti kereslet, az elmúlt évben 27 százalékkal…
Tovább olvasom >A laborhús jövője: fenntartható alternatíva vagy piaci kihívás?
A laborhús olyan sejttenyésztéses technológiával előállított hús, amelyet élő állatok…
Tovább olvasom >Hús, tej, tojás? Így válthatók ki növényi alapú termékekkel
Folyamatosan nő a növényi alapú termékek népszerűsége, ma már a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >Online is megugrott az élelmiszer-vásárlás karácsony előtt
A karácsonyi készülődés határozta meg a Kifli.hu online szupermarket forgalmát…
Tovább olvasom >