Kevesebb húst esznek a magyarok
Az elmúlt évtizedekben világszerte rohamosan nőtt a húsfogyasztás mértéke, de egyes helyeken már észrevehetők a trendváltozás jelei, ideértve Magyarországot is.

A 80-as években ettük a legtöbb húst
A világ húsfogyasztása 2018-ban elérte a 320 millió tonnát, ami lenyűgöző mennyiségnek számít. Azonban a gazdagabb országokban is megfigyelhetőek a húsfogyasztás csökkenésére utaló jelek – írja az Agrárszektor.
Magyarországon például az egy főre jutó húsfogyasztás a ’80-as években tetőzött, mintegy 80 kilogrammnyi fogyasztással, de 2010-re ez már 55-60 kilogrammra csökkent. Bár az elmúlt évtizedben kampányok és erőfeszítések révén sikerült emelni ezt az arányt, a legfrissebb adatok szerint Magyarországon továbbra is csökkenő tendenciát mutat a húsfogyasztás.
Nemcsak Magyarországon, hanem számos más hasonló országban is megfigyelhető hasonló folyamatok, azonban globálisan még mindig számíthatunk masszív húsfogyasztásnövekedésre.
Az Európai Bizottság adatai szerint a világ húsfogyasztása valószínűleg tovább nőni fog az elkövetkező időszakban, évi 1,4 százalékkal. Ennek oka a növekvő népesség és a fejlődő országok fokozódó húsfogyasztása.
Szakértők szerint Afrikában és Ázsiában növekedni fog a húsfogyasztás, és ezek az országok valószínűleg nagyobb mennyiségű húst fognak importálni, mivel saját termelésük nem lesz képes kielégíteni az igényeket.
Kína továbbra is egyike marad a világ legnagyobb húsfogyasztóinak, bár a következő évtizedekben várhatóan csökkenni fog a hús iránti kereslet üteme.
A húsfogyasztás trendje világszerte változik, és a jövőben további változásokra lehet számítani az élelmiszeriparban.
Kapcsolódó cikkeink
Tovább mélyül a válság a Pápai Hús Kft.-nél, miközben a versenytársak növekednek
Súlyos veszteséggel zárta a 2024-es évet a Pápai Hús Kft.,…
Tovább olvasom >Kamatból több a haszon, mint húsból – a Pick Szeged eredményeinek új arányai
Látszólag szerény növekedés jellemezte 2024-ben a Pick Szeged Zrt. működését,…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megjelent az FMCG-piac 2024. évi kereskedelmi toplistája
Maradt minden a régiben: Lidl, SPAR, Tesco a dobogósok sorrendje!…
Tovább olvasom >Megtartotta közgyűlését az Országos Kereskedelmi Szövetség
Az Országos Kereskedelmi Szövetség éves közgyűlésén megerősítette egyes régi, illetve…
Tovább olvasom >860 milliárdos árbevételt ért el 2024-ben a Coop
Mintegy 4 százalékos növekedésnek köszönhetően 860 milliárd forintos árbevételt ért…
Tovább olvasom >