Kevesebb húst esznek a magyarok
Az elmúlt évtizedekben világszerte rohamosan nőtt a húsfogyasztás mértéke, de egyes helyeken már észrevehetők a trendváltozás jelei, ideértve Magyarországot is.

A 80-as években ettük a legtöbb húst
A világ húsfogyasztása 2018-ban elérte a 320 millió tonnát, ami lenyűgöző mennyiségnek számít. Azonban a gazdagabb országokban is megfigyelhetőek a húsfogyasztás csökkenésére utaló jelek – írja az Agrárszektor.
Magyarországon például az egy főre jutó húsfogyasztás a ’80-as években tetőzött, mintegy 80 kilogrammnyi fogyasztással, de 2010-re ez már 55-60 kilogrammra csökkent. Bár az elmúlt évtizedben kampányok és erőfeszítések révén sikerült emelni ezt az arányt, a legfrissebb adatok szerint Magyarországon továbbra is csökkenő tendenciát mutat a húsfogyasztás.
Nemcsak Magyarországon, hanem számos más hasonló országban is megfigyelhető hasonló folyamatok, azonban globálisan még mindig számíthatunk masszív húsfogyasztásnövekedésre.
Az Európai Bizottság adatai szerint a világ húsfogyasztása valószínűleg tovább nőni fog az elkövetkező időszakban, évi 1,4 százalékkal. Ennek oka a növekvő népesség és a fejlődő országok fokozódó húsfogyasztása.
Szakértők szerint Afrikában és Ázsiában növekedni fog a húsfogyasztás, és ezek az országok valószínűleg nagyobb mennyiségű húst fognak importálni, mivel saját termelésük nem lesz képes kielégíteni az igényeket.
Kína továbbra is egyike marad a világ legnagyobb húsfogyasztóinak, bár a következő évtizedekben várhatóan csökkenni fog a hús iránti kereslet üteme.
A húsfogyasztás trendje világszerte változik, és a jövőben további változásokra lehet számítani az élelmiszeriparban.
Kapcsolódó cikkeink
Madárinfluenza a sertésekben? – Járványügyi kockázatra figyelmeztet az uniós élelmiszerbiztonsági szakértő
Súlyos járványügyi kockázatra figyelmeztetett Bernhard Url, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság…
Tovább olvasom >Megújult a KOMETA – Jó étellel a jó életért
Buona vita!, azaz jó élet lett az olasz gyökerekkel is…
Tovább olvasom >Egyre igényesebbek a magyar vásárlók hús fronton
A vásárlói tudatosság erősödésével egyre nagyobb az igény a minőségi…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Lidl Magyarország a hazai borászatok sikeréért is dolgozik
A Lidl Magyarország 2024-ben mintegy 17,5 milliárd forinttal, az elmúlt…
Tovább olvasom >Befutóékszer és kávés pezsgés a 30. ALDI Női Futógálán
Harmincadik alkalommal zajlik Magyarország legszebb szabadidősport-rendezvénye, az ALDI Női Futógála…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >