Kevesebb húst esznek a magyarok
Az elmúlt évtizedekben világszerte rohamosan nőtt a húsfogyasztás mértéke, de egyes helyeken már észrevehetők a trendváltozás jelei, ideértve Magyarországot is.

A 80-as években ettük a legtöbb húst
A világ húsfogyasztása 2018-ban elérte a 320 millió tonnát, ami lenyűgöző mennyiségnek számít. Azonban a gazdagabb országokban is megfigyelhetőek a húsfogyasztás csökkenésére utaló jelek – írja az Agrárszektor.
Magyarországon például az egy főre jutó húsfogyasztás a ’80-as években tetőzött, mintegy 80 kilogrammnyi fogyasztással, de 2010-re ez már 55-60 kilogrammra csökkent. Bár az elmúlt évtizedben kampányok és erőfeszítések révén sikerült emelni ezt az arányt, a legfrissebb adatok szerint Magyarországon továbbra is csökkenő tendenciát mutat a húsfogyasztás.
Nemcsak Magyarországon, hanem számos más hasonló országban is megfigyelhető hasonló folyamatok, azonban globálisan még mindig számíthatunk masszív húsfogyasztásnövekedésre.
Az Európai Bizottság adatai szerint a világ húsfogyasztása valószínűleg tovább nőni fog az elkövetkező időszakban, évi 1,4 százalékkal. Ennek oka a növekvő népesség és a fejlődő országok fokozódó húsfogyasztása.
Szakértők szerint Afrikában és Ázsiában növekedni fog a húsfogyasztás, és ezek az országok valószínűleg nagyobb mennyiségű húst fognak importálni, mivel saját termelésük nem lesz képes kielégíteni az igényeket.
Kína továbbra is egyike marad a világ legnagyobb húsfogyasztóinak, bár a következő évtizedekben várhatóan csökkenni fog a hús iránti kereslet üteme.
A húsfogyasztás trendje világszerte változik, és a jövőben további változásokra lehet számítani az élelmiszeriparban.
Kapcsolódó cikkeink
Egyre igényesebbek a magyar vásárlók hús fronton
A vásárlói tudatosság erősödésével egyre nagyobb az igény a minőségi…
Tovább olvasom >Bizonytalan jövőkép a húsiparban – drágulás, csökkenő fogyasztás és új kihívások
A húsipar szereplői nehéz időszakon vannak túl, és a kilátások…
Tovább olvasom >A csirkemell a kedvenc – újra emelkedik a húsfogyasztás Magyarországon
A hazai vásárlók továbbra is a baromfihúst részesítik előnyben –…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >