Kevesebb, de minőségibb alkohol fogy

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 30. 02:57

A hazai borfogyasztás az utóbbi időszakban visszaesett, és most átlagosan évi 24 litert kortyolnak el a magyarok. A minőségi bortermelés és a minőségi magyar bor ismertsége sokat javult az elmúlt húsz évben.

Közben figyelemmel kell lenni az évről évre növekvő, Olaszországból érkező importborra, ez ugyanis hatással van a hazai árszínvonalra is. Az olcsó import lenyomta a szőlő és a bor felvásárlási árát. Hiába volt 2011-ben kevesebb, de jobb minőségű a termés és a bor is, a termelők, pincészetek nem tudják érvényesíteni az árakban, miközben folyamatosan csökken a hazai szőlőtermő terület.

Átlagosan tíz liter sörrel iszik kevesebbet minden magyar, mint néhány esztendővel ezelőtt. A sörfogyasztás visszaesése évek óta tart, a tendenciát a gazdasági válsággal, illetve a fogyasztói szokások átalakulásával egyaránt magyarázzak. A hazai sörgyártók és forgalmazók év közben reménykedhettek, mert 2011-ben késő tavasztól kora őszig sokkal melegebb és szárazabb idő volt, mint az előző évben, s az egy főre eső 60 literes fogyasztás növekedett.

Az égetett szeszek piacán a legfontosabb esemény, hogy tovább könnyítette a házi főzésű pálinkák eladását a kormány. A január elsejétől életbe lépett törvénymódosítás szerint mindazok, akik kistermelői engedéllyel rendelkeznek, otthonukon kívül piacon vagy vásárokban is árulhatják az általuk főzött és palackozott, zárjeggyel ellátott párlatot. Palackozni és zárjegyezni persze ezeket is kell.

Kapcsolódó cikkeink