Kevesebb búza teremhet idén Európában

Dátum: 2020. 03. 26. 11:20

A téli csapadékhiányt mostanra Európa legnagyobb részén visszapótolták az esők, de a talajnedvesség terén nagyok az eltérések az egyes tagállamokban. A kalászosokon rajta hagyta a bélyegét a rossz kezdet, és elkíséri őket egészen a betakarításig. Repcéből több lesz, az elmúlt 5 év hozamait 3 százalékkal is felülmúlhatja az idei átlagtermés – olvasható az agrarszektor.hu-n.

1979 óta a legmelegebb telet hagyta maga mögött Európa, a napi középhőmérséklet szinte mindenütt 2-4 fokkal a sokévi átlag felett volt. A leginkább érintett államok Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Románia és Bulgária voltak. Az őszi vetések általában jó kondícióban vannak, de a durumbúza fő termőrégióiban a kevés csapadék visszavesz a hozamokból, így idén Olaszországban, ahol a legfontosabb lenne most egy bőséges hazai termés, messze nem lesz elegendő a tésztagyártáshoz szükséges durum a betakarításkor. Eközben a Benelux államokban, Francia- és Németországban a túlságosan sok eső fullasztja a gabonatáblákat, és a tavaszi vetésekre sem tudták még felkészetni a talajokat. Ebben a térségben a sokéves átlag 140 százaléka esett le február 1. és március 10. között a MARS európai előrejelző rendszer szerint.

Ezért a búza átlaghozama idén uniós szinten 2,1 százalékkal, a durumé 3,4 százalékkal lehet alacsonyabb a tavalyinál, valamint az őszi árpa termésátlaga is csökkenhet 3,4 százalékkal. Az elmúlt 5 évhez mérten viszont mindegyik kultúrában javulni fognak a hozamok, amiben szerepet játszik, hogy az ötből két év nagyon aszályos volt Európa egészét tekintve.

A tritikálé hozamait a tavalyinál is 2,4 százalékkal magasabbra becsülik az elemzők, a repce hozamaiban pedig 6,8 százalékos javulás várható. Utóbbi növény az elmúlt két év aszályos időjárását nagyon megsínylette, ezért öt év távlatában nézve is 3 százalékos javulás várható a hozamában uniós szinten. A magyar termésátlag jó volt tavaly, tehát nem várunk ekkora hozamnövekedést a repcétől. Lényeges viszont, hogy a tavalyinál nagyobb lesz a repcekínálat Európában a betakarítást követően, ami rosszul jön olyankor, amikor az üzemanyagok ára – így a biodízelé is – mélyrepülésben van. (agrarszektor.hu)