Kevésbé olvadó fagylaltot alkottak brit tudósok
Brit tudósok felfedeztek egy fehérjét, amely összeköti fagylalt összetevőit és megakadályozza a fagyos édesség gyors olvadását.
A szakemberek úgy vélik, hogy mintegy három-öt éven belül kerülhet forgalomba a meleg hatására nem olvadó fagylalt.
A kevésbé olvadó fagylalt alapja egy természetes fehérje, amely jelen van egyes élelmiszerekben és amely a fagylaltban összeköti a benne lévő levegőt, zsírt és vizet, hogy ellenállóbbá tegye az olvadással szemben.
A Dundeei és az Edinburghi Egyetem tudósai szerint a fehérje megakadályozza daraszerű jégkristályok kialakulását, és a prémiumfagylaltokhoz hasonlóan finom, selymes szerkezetű édességet biztosít. A fehérje hozzáadása lehetővé teszi azt is, hogy a fagylaltokban kevesebb telített zsírt használjanak fel és kevesebb legyen a kalóriatartalmuk.
A kutatók kifejlesztettek egy módszert az új fehérje előállításához egy kedvező baktériumban, és ily módon tapasztják hozzá a fehérjét a zsírcseppekhez és a légbuborékokhoz, sokkal szilárdabbá téve azokat a keverékben. A fehérjét fenntartható nyersalapanyagokból lehet előállítani.
Az eljárás további előnye, hogy a gyártóknak kevésbé kell mélyhűteni terméküket, mivel az új összetevő által hosszabb ideig marad fagyos állapotban a fagylalt. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Gombócok ideje
A hazai szakma láthatóan követi a fagylaltvilágtrendeket és nyitott az…
Tovább olvasom >Esős idő ellenére sokan voltak a Magyar Fagylalt Napján
Május 8-án országszerte kígyózó sorok és boldog vendégek jelezték, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szallas.hu: a magyar utazóknak az idén nyáron a Balaton, apartman és két éjszaka a sláger
Siófok vezeti a Szallas.hu 2025-ös nyári időszakra szóló belföldi foglalási…
Tovább olvasom >Történelmi siker: aranyérem a Zelna Borászatnak a világ legrangosabb borversenyén
Soha nem látott elismerést szerzett a balatoni vörösbor a nemzetközi…
Tovább olvasom >Norvégia turisztikai adót vezet be: az önkormányzatok enyhíthetik a túlturizmus terheit
A norvég parlament történelmi döntést hozott: 3 százalékos turisztikai adó…
Tovább olvasom >