Kevésbé értékes ajándékok kerülhetnek a karácsonyfa alá

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 08. 00:05

A lakosság 42 százaléka tervezi úgy, hogy kevesebbet költ idén karácsonykor ajándékra az előző évhez viszonyítva – derül ki a Kérdőívem.hu kérdőívkészítő oldal kutatásából.

A megkérdezettek több mint fele arról nyilatkozott, hogy az elmúlt évi karácsonyi kereten idén nem szeretne változtatni. A megkérdezettek 5 százaléka szándékozik többet költeni a tavalyihoz képest.
A kutatás szerint nem az ajándékok mennyisége látszik változni tavalyhoz képest, hanem az azokra kiadott pénz mértéke, vagyis az ajándékok kisebbek lesznek. Ebben az évben kevesebben fognak nagy összegeket a boltokban hagyni, többségben lesznek azok, akik kisebb összegeket különítenek el a karácsonyi ajándékokra.
A lakosság majdnem fele (46 százalék) 15 000 forintnál nem tervez többet költeni. Tavaly az emberek 39 százaléka cselekedett így. A megkérdezettek 20 százaléka tervezi, hogy 40 000 forintnál többet fog a boltokban hagyni. Tavaly 6 százalék ponttal nagyobb volt ez az arány.
Bár a megkérdezettek 26 százaléka már az Advent előtti napoktól ötletelget és tervezgeti az ajándékvásárlást, de nem meglepő, hogy a legnagyobb fogyasztói aktivitás az ünnepek előtti néhány héten várható. Több mint 50 százalék a karácsony előtti két héten, 12 12 százalék az utolsó napokban fog bevásárolni.
A megkérdezettek 43 százaléka vallotta be, hogy sokszor a karácsonyi ajándék ötletek bevásárlóközponti kirakatok nézegetésekor születnek meg.
A nyilatkozók szerint a gazdasági problémák nem fogják erősen befolyásolni az ünnepet. A Kérdőívem.hu kutatásának eredményei 1090, átlagosan 18 és 55 év közötti magyar ember véleményére épülnek. A lekérdezés december elsejétől negyedikéig tartott – írja a Világgazdaság Online.Kapcsolódó cikkeink