Kevés támogatás jut az ágazatnak

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 09. 10:38

A magyar sertéshús- és húskészítmény-ágazatban közel 400 szereplő tevékenykedik, ami a méretéhez képest soknak számít. Ez is oka annak, hogy alig található nemzetközi szinten is értelmezhető méretű húsipari vállalat az országban. A nemzetközi versenyképesség erősítése érdekében, különösen a vágás területén lenne szükség további jelentős koncentrációra.

Néhány szereplőtől eltekintve a kapacitások kihasználtsága alacsonynak tekinthető az ágazatban.

A húsipari ágazatban jelenleg is zajlik az a konszolidációs folyamat, melynek keretei között üzemek, illetve kisebb közepes méretű cégek is befejezték az elmúlt időszakban a tevékenységüket.

– A hazai ágazat szereplőit súlyos technológiai lemaradás jellemzi. Mivel az elmúlt évtizedben az ágazat jövedelmezősége nagyon gyenge volt (nem egy évben az összesített eredmény negatív volt az ágazatban), a vállalkozásoknál nem termelődött meg a fejlesztéshez szükséges jövedelem. A különböző beruházási támogatási programokból is általában kimaradt az élelmiszeripar és azon belül a húságazat, így a fejlesztési források rendkívül alacsony összegűek voltak. Különösen problémás, hogy a közepes és nagyobb méretű üzemek esetében a közeljövőben sem lehet semmilyen érdemi fejlesztési forrást látni, mivel az ágazat ezen szereplői egyelőre teljesen ki vannak zárva az EU-támogatások kedvezményezettjei közül. A technológiai lemaradás mára az EU-hoz velünk együtt csatlakozó országok iparához képest is jelentős – fejti ki Éder Tamás.

Kapcsolódó cikkeink