Kevés támogatás jut az ágazatnak
A magyar sertéshús- és húskészítmény-ágazatban közel 400 szereplő tevékenykedik, ami a méretéhez képest soknak számít. Ez is oka annak, hogy alig található nemzetközi szinten is értelmezhető méretű húsipari vállalat az országban. A nemzetközi versenyképesség erősítése érdekében, különösen a vágás területén lenne szükség további jelentős koncentrációra.
Néhány szereplőtől eltekintve a kapacitások kihasználtsága alacsonynak tekinthető az ágazatban.
A húsipari ágazatban jelenleg is zajlik az a konszolidációs folyamat, melynek keretei között üzemek, illetve kisebb közepes méretű cégek is befejezték az elmúlt időszakban a tevékenységüket.
– A hazai ágazat szereplőit súlyos technológiai lemaradás jellemzi. Mivel az elmúlt évtizedben az ágazat jövedelmezősége nagyon gyenge volt (nem egy évben az összesített eredmény negatív volt az ágazatban), a vállalkozásoknál nem termelődött meg a fejlesztéshez szükséges jövedelem. A különböző beruházási támogatási programokból is általában kimaradt az élelmiszeripar és azon belül a húságazat, így a fejlesztési források rendkívül alacsony összegűek voltak. Különösen problémás, hogy a közepes és nagyobb méretű üzemek esetében a közeljövőben sem lehet semmilyen érdemi fejlesztési forrást látni, mivel az ágazat ezen szereplői egyelőre teljesen ki vannak zárva az EU-támogatások kedvezményezettjei közül. A technológiai lemaradás mára az EU-hoz velünk együtt csatlakozó országok iparához képest is jelentős – fejti ki Éder Tamás.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A vásárók kedvenc FMCG-márkái – YouGov Brand Footprint 2025
Az elemzés alapja a CRP (Consumer Reach Points) mutató, amely…
Tovább olvasom >Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Szárnyalnak az árak a baromfipiacon: drágult a csirke, a pulyka és a tojás is
Az elmúlt hónapokban látványos áremelkedés zajlott le a hazai baromfi-…
Tovább olvasom >