Kevés támogatás jut az ágazatnak
A magyar sertéshús- és húskészítmény-ágazatban közel 400 szereplő tevékenykedik, ami a méretéhez képest soknak számít. Ez is oka annak, hogy alig található nemzetközi szinten is értelmezhető méretű húsipari vállalat az országban. A nemzetközi versenyképesség erősítése érdekében, különösen a vágás területén lenne szükség további jelentős koncentrációra.
Néhány szereplőtől eltekintve a kapacitások kihasználtsága alacsonynak tekinthető az ágazatban.
A húsipari ágazatban jelenleg is zajlik az a konszolidációs folyamat, melynek keretei között üzemek, illetve kisebb közepes méretű cégek is befejezték az elmúlt időszakban a tevékenységüket.
– A hazai ágazat szereplőit súlyos technológiai lemaradás jellemzi. Mivel az elmúlt évtizedben az ágazat jövedelmezősége nagyon gyenge volt (nem egy évben az összesített eredmény negatív volt az ágazatban), a vállalkozásoknál nem termelődött meg a fejlesztéshez szükséges jövedelem. A különböző beruházási támogatási programokból is általában kimaradt az élelmiszeripar és azon belül a húságazat, így a fejlesztési források rendkívül alacsony összegűek voltak. Különösen problémás, hogy a közepes és nagyobb méretű üzemek esetében a közeljövőben sem lehet semmilyen érdemi fejlesztési forrást látni, mivel az ágazat ezen szereplői egyelőre teljesen ki vannak zárva az EU-támogatások kedvezményezettjei közül. A technológiai lemaradás mára az EU-hoz velünk együtt csatlakozó országok iparához képest is jelentős – fejti ki Éder Tamás.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Nyílt Marketing Fórum a Magyar Termék Védjegyhasználatról – már lehet regisztrálni!
Idén február 20-án kerül megrendezésre a Magyar Termék Marketing Fórum,…
Tovább olvasom >Nagy Márton: itt a fordulat, a magyar gazdaság 2025-ben nagyobb növekedési pályára vált
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 utolsó negyedévében az…
Tovább olvasom >A tojás ára tovább emelkedik: a ketreces tartás kivezetése drágítja a piacot
A magyarországi tojásárak január végére átlépték a száz forintos lélektani…
Tovább olvasom >