Kevés az e-kereskedelmi célra elérhető raktárhelyszín Svájcban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 06. 09. 09:09

Kevésnek érzik a svájci online kiskereskedők a megfelelő logisztikai helyszíneket az országban, a svájci Handelszeitung szerint ezért a raktározást vagy kiszervezik, vagy határon túli megoldásokat keresnek.

Az elmúlt évtizedekben az e-kereskedelem Svájcban erőteljes növekedésnek indult mind a magán-, mind az üzleti szektorban, ami felfokozta a logisztikai ingatlanok iránti keresletet. A kínálat azonban elmarad a kereslettől – állapította meg Peter Acél zürichi ingatlan-tanácsadó, ugyanis nincs elegendő minőségi logisztikai ingatlan.

Ez a helyzet nem másra késztette az online eladókat, mint hogy a raktározást olyan külső specialistáknak szervezzék ki, akik rendelkeznek a saját létesítményeik megépítéséhez szükséges erőforrásokkal. Ennek eredményeképpen centralizáció zajlik, és ez a tendencia tovább erősödik most is, amikor a vállalatoknak költségtudatosabbnak kell lenniük.

A vásárlók viszont egyre gyorsabb kiszállítást igényelnek, ami a készletek decentralizálásával könnyebben megvalósítható lenne, ám ez több raktárt igényel, ahonnan a vállalatok hatékonyabban elégíthetnék ki a vásárlók igényeit, például az egynapos kiszállításra vonatkozóan.

Az Acél ingatlan-tanácsadó szerint a svájci vállalatok a tényleges logisztikai költségeket jelenleg nem hárítják át teljes vagy kellő mértékben az ügyfelekre. A megfelelő helyi raktárhelyiségek szűkössége azt jelenti, hogy egyre inkább a nagy külső szolgáltatókra támaszkodnak majd. Egy másik alternatíva az áruk külföldi raktárakban való tárolása, ahol a bérek és a szállítási költségek alacsonyabbak. A Handelszeitung beszámolója szerint pedig az első kiskereskedők már el is kezdtek a szomszédos országokban logisztikai létesítményeket építeni.

Ecommerce News

Kapcsolódó cikkeink