Kevés a tojás a magyar piacon

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 18. 13:30

Nincs elég tojás a magyar piacon, a hiányzó mennyiséget ezúttal az euró árfolyama miatt importtal sem sikerül pótolni. Elsőként a kereskedők és felvásárlók szembesülnek a problémával, és nem is számítanak arra, hogy a jövő évtől – amikor a tyúkketrecek méreténél lép életbe az uniós szigorítás – javulna a helyzet. A vásárlók szerencséjére a boltokban csak később lehet majd érezni a gazdasági folyamatok hatását.

A tojást több bolthálózatnak is szállító Szabó Norbert kereskedő elmondta, jó, ha a korábbi mennyiség felét meg tudta vásárolni az elmúlt néhány hétben. Mivel kevesebbet tud értékesíteni, ezért emelni kell az árakat, ami várhatóan a kereslet megtorpanását eredményezi majd – nyilatkozta a kereskedő.

A termelők egy része is jóval kevesebbet tud előállítani, mert új jércék telepítésébe már bele sem kezdenek. A probléma összetett, hiszen a tojás mennyiségét és árát sok tényező befolyásolja, köztük a forint árfolyama és a tyúkketrecek méretére vonatkozó szigorúbb uniós szabályozások. Ráadásul új vevők is várják a tojást, méghozzá nagy mennyiségben – mondta Csorba Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója. A szervezethez érkezett megkeresések szerint egyes észak-afrikai országokban, így Líbiában az ott lezajlott politikai és társadalmi konfliktusok miatt bizonyos fokú élelmiszerhiány van, ezért most jelentősebb mennyiségű tojást is importálnának.

Másrészt az Európai Uniónak az a kikötése, hogy 2012. január elsejétől nem hozható forgalomba az előírtnál kisebb méretű ketrecben tartott tyúkoktól származó tojás, visszafogja a tenyésztést. Tehát kevesebb a madár, így kevesebb a tojás is. A forint árfolyamának hektikus mozgása, illetve „extrém” mértékű esése pedig az importot fogja vissza. Magyarországra egy év alatt ötszázmillió tojás érkezik, amely most nem tud bejönni olyan „könnyedén”, mint korábban – tette hozzá a a Baromfi Termék Tanács igazgatója.

Szabó Norbert dél-dunántúli felvásárló elmondta még, eddig ragaszkodott a magyar tojáshoz, de ekkora hiányt az elmúlt tizenhárom évben nem tapasztalt. Addig vesz és ad magyar tojást, amíg van, aztán kénytelen lesz feladni az elveit – írja a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink