Kevés a méz, mégis olcsó

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 05. 11:31

Kevés méz termett idén, a felvásárlási ár mégis alacsony. A magyar méhészek a nyomott áron kínált, hamisított kínai méz elleni uniós fellépést hiányolják – írja a hirado.hu.

mez-ok.

Az uniós méztermelés 10 százalékát Magyarország adja, ami egy átlagos évben 20-30 ezer tonna. Az idén azonban a késő tavaszi fagy és jégverés nagyban csökkentette a termelhető mennyiséget. Emiatt a felvásárlási árnak nőnie kellett volna, de nem így történt.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke a Krónikában kiemelte: az unió többi tagországaiban is árcsökkenéssel szembesülnek a méhészek.

– Az Európai Unió körülbelül évente 160 ezer tonna mézet kénytelen importálni. Ennek kétharmada Ázsiából érkezik be olyan nyomott áron és olyan rossz minőségben, amelyet az uniós méztermelők nem bírnak elviselni. Nem anyagi támogatásért fordulunk a kormányhoz, hanem hogy az Európai Unió lépjen a harmadik országból érkező mézek szigorított vizsgálata felé – fejtette ki.

A kínai mézet még nektárállapotban pergetik ki, és gyárakban, gépek segítségével érlelik műmézzé, kérdéses higiéniai körülmények között – mondta a szakember. Emiatt sok értékes tápanyag hiányzik belőle, amit nem is tudnak a fogyasztók, csak azt látják, hogy jóval olcsóbb a hazainál. (hirado.hu)

Címkék: , , ,

Kapcsolódó cikkeink