Keverve, nem rázva

Szerző: Budai Klára Dátum: 2025. 11. 06. 12:00
🎧 Hallgasd a cikket:

A hazai szörppiac kettőssége sosem volt ennyire éles: miközben a tömegtermékek az árérzékeny vásárlók kosaraiban keresik a helyüket, a prémium gyártók folyamatosan új ízekkel és innovációkkal törnek előre. A fogyasztás visszaesése, az infláció és a szabályozási környezet szorítása mellett a gyártók egyszerre kénytelenek hatékonyságot növelni és megújulni. A kép így kettős: bizonytalanság a költségoldalon, de pezsgés az ízvilágban.

A cikk a Trade magazin 2025/11. lapszámában olvasható.

A hazai szörppiac az elmúlt években látványos átrendeződésen ment keresztül. 2024-ben 3-4%-os volt a visszaesés 2023-hoz viszonyítva, míg 2025-ben mintegy 10%-kal csökkent a forgalom az előző évhez képest. A kereslet csökkenését leginkább az infláció idézte elő, amely a vásárlói kosarak átrendeződését is magával hozta. A szörp továbbra is stabil kategóriának számít, de a fogyasztók árérzékenysége tartósan megmaradt: sokan a kedvezőbb árú, alapvető élelmiszerként kezelt tömegtermékeket választják.

A piac ma már egyértelműen kétpólusú. Az egyik oldalon az olcsóbb, tömegpolcos szörpök állnak, amelyekből a gyártók nagy mennyiséget értékesítenek, de ezek kevésbé építenek márkaélményre vagy vizuális megkülönböztetésre. A másik oldalon viszont a természetes alapanyagokat használó, kisüzemi és prémium gyártók működnek, akik a tudatosan táplálkozó fogyasztókat célozzák. E szegmensben már mintegy hat-hét meghatározó szereplő versenyez egymással, folyamatosan új ízekkel, különleges kiszerelésekkel és innovatív megoldásokkal.

A szörp továbbra is stabil kategória, de a fogyasztók árérzékenysége miatt az elmúlt időszakban csökkent az eladott volumen

Természetes ízek, tudatos megújulás

Szász-Bognár Emese
kommunikációs és
média manager
Sió-Eckes

A SIÓ-Eckes portfóliójába tartozó Yo szörpmárka a természetességre és a családi fogyasztásra épít. A Yo két termékcsaláddal van jelen: klasszikus és cukormentes változataival. 2025-ben újra bevezették a klasszikus sorozatot, amely öt kedvelt ízt – bodza, eper, málna, erdei gyümölcs és cseresznye – kínál a hagyományos ízek kedvelőinek. Emellett a hozzáadott cukormentes termékcsalád a kalóriatudatos vásárlók számára kínál alternatívát. A klasszikus málna, bodza, narancs és citrom-lime mellett a „Pink Paradise” maracujás-sárkánygyümölcsös variáns az egzotikus irányt képviseli, amelyre a hazai szörppiacon is növekvő igény mutatkozik.

A márka marketingkommunikációjának középpontjában az eladáshelyi eszközök és a fogyasztói élmény áll.

– A Yo márkával folyamatosan arra törekszünk, hogy a természetes, gyümölcs­alapú ízeket modern formában kínáljuk. Hiszünk abban, hogy a klasszikus és a cukormentes termékvonal együtt képes kiszolgálni a család minden tagját. Innovációinkkal és különleges ízkombinációinkkal szeretnénk élményt adni, miközben hűek maradunk a természetes forrásokhoz és a megbízható minőséghez – fejti ki Szász-Bognár Emese, a SIÓ-Eckes Kft. nemzetközi márka- és kommunikációs managere.

A kockázatok halmozódnak

Az alapanyagárak alakulása – erősen függve a termésátlagtól –, a klímaváltozás hatásai (például az idei gyenge almatermés), a fenntarthatósági elvárások és az adózási környezet változékonysága mind-mind befolyásolják a működést. A COVID, az ukrán–orosz háború és a globális felmelegedés együttes hatása az értékláncot tartósan stressz alatt tartja; a minőség és az árak fenntartásához elengedhetetlen az „előre menekülés”: a portfólió, a technológia, a hatékonyság és a beszállítói kör folyamatos fejlesztése. Fogyasztói oldalon a tudatos táplálkozás a húzótrend, amelynek csak a pénztárca szab határt.

Hatékonyság és modernizáció

Papp Zsuzsanna
marketingvezető
Szobi

A Szikrai Borászati Kft. a hazai szörppiacon tradicionális név, amely az utóbbi években tudatos modernizációba kezdett. A vállalat a hatékonyság növelése és a technológiai korszerűsítés révén igyekszik ellensúlyozni a költségnövekedést, hiszen a termékárakat nem tudják az infláció ütemében emelni, így a marzs csökkenése elkerülhetetlen volt.

Az egyik legnagyobb sikerük a Piroska Essencia kiszerelés, amely a gazdaságosságot helyezi előtérbe. A márka idén az online térben is erősítette jelenlétét, és jelentősen növelte kóstoltatási aktivitását: az események kiemelkedő fogyasztói érdeklődés mellett zajlottak.

– Az inflációs hatásokat nem tudtuk teljes mértékben érvényesíteni az árainkban, ezért hatékonyabb gyártástechnológiákat vezettünk be. Büszkék vagyunk rá, hogy kóstoltatásaink során új fogyasztókat értünk el, akik lelkesedéssel fogadták termékeinket. Online és offline nyereményjátékaink pedig tovább erősítették a Piroska márka ismertségét – mondja Papp Zsuzsanna, a Szikrai Borászati Kft. marketingvezetője.

Dráguló alapanyagok

A szörpgyártók számára az egyik legnagyobb kihívást jelenleg az inputárak emelkedése jelenti. A hazai gyümölcsök ára folyamatosan nő, a meggy ára például megduplázódott, a málna pedig az éghajlatváltozás miatt fokozatosan visszaszorul a hazai termesztésből. Az importáruk drágulása mellett az EPR-díjak is jelentős terhet róttak a cégekre: az üvegek ára emelkedik, az ellátás akadozik, és a címkék, kartondobozok után fizetendő díjak szintén megterhelik a költségvetést.

A szabályozási változásokhoz – különösen az EPR- és DRS-rendszer bevezetéséhez – minden gyártónak alkalmazkodnia kellett. Az elmúlt években ezek a kötelezettségek alapjaiban formálták át a működést, de mára az iparág megtanulta kezelni őket. A fenntarthatóság, a környezettudatos működés és a tiszta összetevők iránti igény mostanra nemcsak fogyasztói elvárás, hanem üzleti alapfeltétel is.

A szörpgyártók számára az egyik legnagyobb kihívást jelenleg az inputárak emelkedése jelenti

Növekvő export

Danielisz Zoltán
kereskedelmi igazgató
Yuva

A Yuva Kft. a költséghatékonyságot és a tervezett beruházásokat állította fókuszba: a bővülő kapacitás egyszerre szolgálja a mennyiségi és a minőségi igények időben történő kiszolgálását. A FruttaMax márka az elmúlt üzleti évben belföldön és exportpiacain egyaránt kiemelkedő teljesítményt ért el; a növekedés mögött a kereskedelmi partnerek nyitottsága, új együttműködések és új exportpiacok állnak. A gyártói és saját márkás termékek közötti forgalmi arány mára megnyugodni látszik: az elmúlt években a private label részesedése nőtt, amire a gyártói márkák marketing- és promóciós aktivitással reagáltak. A FruttaMax 0,5 literes kiszerelésben, 50-60%-os gyümölcstartalommal készül; 1:23 hígítási aránya 12 liter kész italt eredményez. Az idei újdonságok között a kékszőlő és a pink grapefruit íz „How To Train Your Dragon” csomagolásban indult, októbertől pedig a FruttaMax portfólió állandó tagjai lesznek; novembertől érkezik a Tutti-Frutti és a Gyömbér. A márka a közösségi médiában is erősít (Facebook, TikTok, Instagram, YouTube).

– A költséghatékonyságot mindenki zászlajára tűzte, mi is ebbe az irányba léptünk. Beruházásaink tervszerűen haladnak, a kapacitásbővítés pedig lehetővé teszi, hogy a növekvő igényeket időben, mennyiségi és minőségi szempontból is teljesítsük. A FruttaMax belföldön és exporton is szép növekedést mutat, amiben a partnereink nyitottsága és új együttműködéseink nagy szerepet játszanak. Közösségi csatornáink visszajelzései és aktivitásai megerősítenek bennünket abban, hogy jó úton járunk – jelzi Danielisz Zoltán, a Yuva Kft. kereskedelmi igazgatója.

Átrendeződő piaci súlypontok

A gyártók szerint a szörpök értékesítési hálózata egyre kevésbé átlátható: a termékek kisboltokban, HoReCa-partnereken és nagyobb láncokon keresztül egyaránt eljutnak a vásárlókhoz. A kisebb, független boltok bezárása és a diszkontláncok térnyerése azonban nem kedvez a hagyományos márkáknak. A hard diszkontokban növekvő forgalom a volumeneket ugyan erősíti, de az árverseny miatt a jövedelmezőség csökken.

A gyártói és saját márkás termékek aránya ezzel együtt stabil maradt: a cégek mindkét típusú terméket gyártják, így a piaci változások rugalmasan kezelhetők. A minőségi kategóriákban továbbra is keresettek az egyedi márkák, miközben a private label szörpök is jól teljesítenek, különösen az árérzékeny vásárlói szegmensekben.

A minőség és az árak fenntartásához elengedhetetlen az „előre menekülés”

Célcsoportra szabva

Bálint Áron
ügyvezető igazgató
Spájz Szörp

A Spájz Szörp Kft. 2024-ben a piaci nehézségek ellenére összességében 30%-os forgalombővülést ért el. A termékportfólió minden kiszerelése célcsoportra szabva jelenik meg: a csavarzáras palackok a végfogyasztókat és a kiszolgáló kereskedőket célozzák, míg a Bag-in-Box elsősorban a HoReCa-szektornak praktikus. A Spájz természetes szortimentje idén tavasszal két új ízzel – mangó és maracuja – bővült, így immár 19 íz érhető el; mindkét újdonság 50% névadó gyümölcstartalommal, természetes alapanyagokból, adalékanyagok nélkül készül.

2025-ben elkészült a Spájz Püré termékcsalád is, a HoReCa-partnerekkel és szakmai partnerükkel, a 2020-as év bártendere, dr. Pálffy László szakmai vezetésével. A pürék a nagy nemzetközi márkákkal azonos minőséget céloznak, a szirupoknál koncentráltabb, sűrűbb textúrával, 80% névadó gyümölcstartalommal. A bártender partnerek visszajelzései szerint a felbontás utáni eltarthatóság is számottevően magasabb, mint a piacon megszokott. A püré nemcsak új termékcsalád, hanem a Spájz gasztronómiai együttműködéseinek és innovációinak bővítése is, amely a koktélkultúra megújítását támogatja, miközben a szörpök a természetes, frissítő ízek zászlóvivői maradnak.

A márka hosszabb távon az innováció és a folyamatos megújulás képességében látja a siker kulcsát, a fókuszban a fogyasztói igények, a minőség és a fenntarthatóság áll.

– Közösségimédia-stratégiánk központjában továbbra is a Facebook és az Instagram helyezkedik el. Vizuális és videós tartalmakkal növeljük a márkaismertséget, és ezekkel a formátumokkal mélyítjük a vásárlói elköteleződést is. A visszajelzések alapján ez a fókuszált jelenlét erősíti a Spájz pozícióját, és segíti az új termékeink bevezetését – avat be Bálint Áron, a Spájz Szörp Kft. ügyvezető igazgatója.

Örök klasszikusok

A fogyasztói igények folyamatosan változnak, de néhány irány egyértelmű. A cukormentes és hozzáadott cukrot nem tartalmazó, illetve csökkentett cukortartalmú termékek iránti kereslet nő, a tudatos vásárlók a magas névadó gyümölcstartalmat, az adalékanyag-mentességet és a tiszta összetevőket részesítik előnyben.

Ugyanakkor a piac kettőssége itt is megjelenik: bizonyos szegmensekben az édesítőszeres termékek olcsóbb árfekvése vonzó, máshol viszont az édesítőszerek korábbi térnyerése visszaszorulóban van. A klasszikus, cukros variánsoknak is stabil a bázisuk, egyes vásárlói csoportok kifejezetten ezeket keresik. Kiszerelésben széles a spektrum: az árak miatt nő a kisebb kiszerelések és a premixek iránti érdeklődés, ugyanakkor a nagy, akár 2 literes csomagolások megjelenése is jellemző, részben a visszaváltási költségek gazdaságossága miatt.

Kézműves karakter, bátor ízek

Spasic Máté
ügyvezető
Dunszt

A Dunszt 2023 végén indult, így 2024 az organikus növekedés éve volt számukra. A piaci folyamatok ugyanakkor jól kirajzolódtak: a stagfláció és a reálbérek csökkenése miatt a vásárlói kosarak átrendeződtek, és a prémium, egészséges, mesterséges adalékoktól mentes termékek kevésbé férnek bele a heti bevásárlásba. A kereslet sok esetben az olcsóbb, diszkont, saját márkás termékek felé fordult. Ezzel párhuzamosan a szörp iránti igény töretlen, a piac egymás után hozza az új ízeket (maracuja, dobozolt „spritz” termékek, a Dunsztnál mangó és Halvány Lila Dunszt). A márka bízik abban, hogy a két hatás kiegyensúlyozza egymást, és az idei év a tavalyihoz képest is növekedést hoz.

A cukorfogyasztás visszaszorulása és az egészségtudatosság adaptációs nyomást jelent, amire a Dunszt cukormentes vagy csökkentett cukortartalmú termékek fejlesztésével reagál; a receptúrák mesterséges adalékoktól mentesek, céljuk a gyümölcs „legjavát” palackba zárni. A vállalkozás közel 50%-os növekedést vár az év végére (alacsony bázisról). Az ízpalettán az örökzöldek – bodza, málna, eper – hozzák a „comfort food” élményt; a mangó, citromfű, levendula és jegestea megosztóbbak. A nagy várakozás a Halvány Lila Dunszt körül épül, amely adalékanyagok és színezékek nélkül hoz lila színt és friss ízt. Újdonság a Bag-in-Box kiszerelés, készül egy új, dobozos termék, továbbá téli és frissítő ízek is fejlesztés alatt állnak.

– Számunkra a közösségi média és a rendezvények adják a legnagyobb kitűnési lehetőséget. Úgy látjuk, hogy a kézműves karakter és a bátor ízek együtt működnek, ha közvetlenül tudunk kapcsolatot építeni a vásárlóinkkal. A növekedésünket eddig is ez a közvetlen jelenlét segítette, és ebben látjuk a továbblépés kulcsát is – vetíti előre Spasic Máté, a Dunszt ügyvezetője.

Kapcsolódó cikkeink