Kettős szorításban a magyar konzervipar

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 07. 27. 00:18

Továbbra is a túlélésért küzd a zöldség- és gyümölcs feldolgozásra szakosodott magyar konzerv- és hűtőipar: míg a visszaeső kereslet miatt csökkennek az árak, mintegy 20 százalékkal emelkedtek a gyártók költségei.

Emellett szinte befagyott a konzervipar működését biztosító banki hitelezés. Bár az agrártárca elindította a Magyar Fejlesztési Bankkal közösen az élelmiszer-ipari bankgarancia-programot, annak 30 milliárdos teljes kerete sem segítené ki egyik iparágat sem – számolt be a  Napi Gazdaságnak az ágazat nehézségeiről Cseh László, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke.
A gyártók abban bíznak, hogy őszre talán újra megindul a hitelezés; mivel gazdaságossági okok miatt termeléskényszerben vannak, csak bizonyos keretek között tudják csökkenteni termelésüket. Idén már 15-20 százalékkal mérsékelték a kibocsátást.
A konzervipar évi mintegy 100 milliárd forintos árbevétellel dolgozik, a hűtőipar szereplői pedig mintegy 30-40 milliárd forintos forgalmat bonyolítanak le. Mindkét iparág 80-90 százalékban exportra termel.

Kapcsolódó cikkeink