Kettős szorításban a magyar konzervipar
Továbbra is a túlélésért küzd a zöldség- és gyümölcs feldolgozásra szakosodott magyar konzerv- és hűtőipar: míg a visszaeső kereslet miatt csökkennek az árak, mintegy 20 százalékkal emelkedtek a gyártók költségei.
Emellett szinte befagyott a konzervipar működését biztosító banki hitelezés. Bár az agrártárca elindította a Magyar Fejlesztési Bankkal közösen az élelmiszer-ipari bankgarancia-programot, annak 30 milliárdos teljes kerete sem segítené ki egyik iparágat sem – számolt be a Napi Gazdaságnak az ágazat nehézségeiről Cseh László, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke.
A gyártók abban bíznak, hogy őszre talán újra megindul a hitelezés; mivel gazdaságossági okok miatt termeléskényszerben vannak, csak bizonyos keretek között tudják csökkenteni termelésüket. Idén már 15-20 százalékkal mérsékelték a kibocsátást.
A konzervipar évi mintegy 100 milliárd forintos árbevétellel dolgozik, a hűtőipar szereplői pedig mintegy 30-40 milliárd forintos forgalmat bonyolítanak le. Mindkét iparág 80-90 százalékban exportra termel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >