Kétszázötven tonna cukornak álcázott sóra bukkantak Komló közelében

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 19. 12:15

Komló közelében több mint 250 tonna cukornak álcázott sót találtak a pénzügyi nyomozók, de futnak szálak Somogy megyébe is: Kaposváron 80 tonna hamis cukrot fedeztek fel.

Majdnem 300 raklapnyi sót akart eladni cukorként egy Komló közeli cég – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága. A zsákok nagy részén Zahar – román nyelven cukor – felirat volt, de mint kiderült, cukor helyett étkezésre alkalmatlan só volt bennük. Hiába volt a zsákok tetején néhány centiméter kristálycukor, azonnal kiderült, hogy az áru hamis.

Hogy a nyomozók megakadályozzák a szállítmány élelmiszerként való eladását, a zsákokat lefoglalták – derült ki a bűnügyi igazgatóság közleményből. Több helyszínen is tartottak házkutatást és csakhamar Kaposváron is előkerült újabb 80 tonna a hamis cukorból.

Bár az ügyben még javában tart a nyomozás, már most valószínűsíthető, hogy a háttérben egy áfacsalásra szakosodott számlagyár áll. Úgy tűnik, hogy az álcázott sót úgy utaztatták és adták-vették, hogy a forgalom utáni áfát sem bevallani, sem megfizetni nem akarták, mint ahogy a korábbi beszerzések és értékesítések után tették.

A Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának munkatársai a névtelen bejelentésről haladéktalanul értesítették a nyomozókat és maguk is részt vettek az ellenőrzésben. A szervezet tájékoztatása szerint gyakorlatilag nekik köszönhető, hogy a fogyasztásra alkalmatlan só nem került forgalomba.

A nyomozás érdekeire tekintettel bővebb részletekről nem adtak tájékoztatást. A NAV regionális bűnügyi igazgatósága folytatja a nyomozást – írja a vallalkozoinegyed.hu.

Kapcsolódó cikkeink