Kétszázféle káposztás ételt készítenek el Demecserben a hét végén

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 09. 25. 11:03

Csaknem száz főzőcsapat több mint kétszáz különleges káposztás ételt, köztük töltött-, toros- és székelykáposztát készít el szombaton és vasárnap a 9. Káposztás Napokon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Demecserben.

Az eseményen a készítés és a kóstoltatás mellett kiemelten kezelik a káposztával kapcsolatos ősi hagyományokat, a gyalulást és a taposást is – mondta el Kiss Gyula polgármester az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón Nyíregyházán.

Demecserben a káposzta termesztésének és savanyításának nagy múltja van. A tavalyi program alkalmával csak az önkormányzat konyhájának dolgozói húszezer darab töltött káposztát készítettek, és több mint húsz mázsa káposztát használtak fel például a toroskáposzta elkészítéséhez. A polgármester szerint idén az ételekben felhasznált összes káposzta mennyiségét le fogják mérni, ezt tekintve várhatóan nem hivatalos rekord születik majd.

A programsorozat pénteken egész napos horgászversennyel kezdődik, szombaton kilenc órától a városi sporttelepen indul a főzőverseny. A délután folyamán a látogatók versenyszerűen próbálhatják ki a káposzta gyalulását, mindkét napon délidőben pedig a szakszerű taposást mutatják be.

Kiss Gyula szerint a hagyományok őrzése mellett a térségben zajló termesztést is szeretnék népszerűsíteni. A település emellett a Szent Mihály-napi tűzgyújtással bekapcsolódik a közmédia által indított Itthon vagy! Magyarország szeretlek! című programsorozatba.

A káposztásnapokat számos kulturális és zenei rendezvény színesíti. Lesz káposztásnapi ötpróba, labdarúgótorna, kézművesek utcája, vidámpark, bábszínház, játszóház, rendőrségi- és solymászbemutató, valamint elindul a városnéző kisvonat. Szombaton és vasárnap könnyűzenei fellépők és néptánccsoportok lépnek színpadra, divatbemutatót és tombolasorsolást rendeznek, az esti sztárfellépők az Irigy Hónaljmirigy és a Beatrice lesz. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink