Kétszámjegyű növekedés a szállodai forgalomban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 05. 17. 10:30

Az első negyedévben kétszámjegyű növekedést értek el a magyarországi szállodák: a hotelek összes bruttó forgalma 10,7 százalékkal, bruttó szobaárbevétele 11,6 százalékkal múlta felül a tavalyit – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) legfrissebb, MTI-hez eljuttatott elemzéséből.

szall szob

Az elemzés szerint a szállodák bruttó szobaárbevétele 38,3 milliárd forintra nőtt, a szállodák összes bruttó forgalma 69,8 milliárd forintra emelkedett. A balatoni régióban a szállodák összes forgalma 8,5 százalékkal, a szobaárbevétele 12,1 százalékkal múlta felül a bázist.
Az elemzés szerint a kelet-közép-európai régióban vizsgált öt ország – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – között a magyarországi szállodák az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel alapján 38,8 euróval a 2. helyen voltak Ausztriát követve, a mutató értéke egy év alatt csaknem 11 százalékkal nőtt. Budapest a régióban a 4. helyen áll a mutatót tekintve 40,1 euróval, Bécs, Prága és Varsó mögött, Pozsony előtt.
Az első három hónapban a vidéki szállodák forgalma 7,4 százalékos növekedéssel 36,6 milliárd forint, bruttó szoba árbevétele 7 százalékkal több, 18,36 milliárd forint volt. Az országos összes szállodai forgalom 52,5 százalékát, a szobaár bevétel 48 százalékát a vidéki szállodák adták.
A belföldi kereslet szempontjából nagyon fontos SZÉP-kártya forgalom a hazai szállodákban, az első negyedévben 2,834 milliárd forint volt, ami a bázisnál 0,5 százalékkal kisebb. Ez a magyarországi hotelek 14,277 milliárd forint belföldi szállásdíjbevételének 19,8 százalékát tette ki. A csökkenés oka a szállodaszövetség szerint, hogy az idén a húsvét áprilisra esett, míg tavaly márciusban volt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink