Kétmilló tonnával kevesebb lesz a szokásosnál a hazai búzatermés

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 30. 12:40

2 millió tonnával kevesebb lesz az idén a magyar búza mennyisége a szokásoshoz képest. Emellett kevesebb búza és kukorica teremhet a Földön a vártnál ebben a szezonban. A hír hallatán drágult a gabona a tőzsdéken.

Földön sem terem annyi, mint várták. Rontotta az idei búzatermésére vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) elsősorban amiatt, mert a vetés fejlődése szempontjából kedvezőtlenül alakul az időjárás az Európai Unióban és az Egyesült Államokban.

Az IGC csütörtökön ismertetett előrejelzésében azt írta, hogy a 2011/2012-es idényben globálisan 667 millió tonna búza betakarítása várható. Ez 5 millió tonnával kevesebb a korábban becsültnél, de így is jócskán meghaladja az egy évvel korábbi 649 millió tonnát. A búzafogyasztást 669 millió tonnára teszi az IGC 2011/2012-ben. (Egy kicsit leegyszerűsítve: a magyar termés 2 millióval lesz kevesebb a megszokottnál. Ez még a belvíz hatása: a termelők nem tudták learatni ősszel időben a kukoricát és a napraforgót, ezért nem tudtak vetni a helyükbe búzát. Így az 1-1,2 millió hektárral szemben csak 850 ezer hektárról lehet közepes mennyiségű magot aratni bő egy hónap múlva.

A világ kukoricatermésére vonatkozó előrejelzését 1 millió tonnával 848 millió tonna rekordszintre emelte meg a nemzetközi szervezet. Ez több a tavalyi 812 millió tonnánál, de elmarad a 853 millió tonna várható kereslettől. A chicagói terménytőzsdén drágul a tengeri – közli az MTI nyomán a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink