Kétharmaddal zuhant a Görögországba látogató turisták száma

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 07. 17. 10:30

Az idei év első felében 67%-kal 2,6 millió főre zuhant a külföldi látogatók száma Görögországban és egyelőre július első két hetének adatai sem túl biztatóak: 70% körüli a zuhanás év/év alapon, így az idei egész éves turisztikai bevételek várhatóan csak 5 milliárd eurót tesznek majd ki a tavalyi 18 milliárddal szemben, azaz itt is 70% körüli zuhanás valószínű – írja a  Teneo hírlevele alapján a portfolio.hu.

 


A jelek szerint tehát „hiába” nyitottak meg július 1-től a regionális repterek a külfüldi repülőjáratok előtt, egyelőre nem ugrott meg a külföldi turisták száma, de azért várható élénkülés július második felében és augusztusban. Közben viszont a határok megnyitásával igenis felpörgött az új koronavírusos esetek száma (szerencsére a halálozásoké nem), hiszen például július első tíz napjában a 326 új esetből 196 volt külföldi turista. Emiatt a görögök több balkáni ország felé korlátozták is a szabad mozgást.

Egyébként nemcsak a görög tengerpartokról hiányoznak a külföldi turisták, hanem itthonról is, ennek egyik legjobb lenyomata az, amit néhány napja közölt a Budapest Airport: 94%-kal maradt el idén júniusban tavalyhoz képest az utasforgalom.

A Teneo szerint bár a görög kormány összességében jól kezelte a járvány első fázisát, mert gyorsan lépett, és így magas a népszerűsége (41% körüli a második Siriza mögött, amely 23% körül áll), de a pletykák ellenére sem tartja valószínűnek, hogy a kormányfő előrehozott választásokat tartana, hogy kihasználja pártja mostani magas támogatottságát. Inkább várhatóan arra koncentrál a kormányfő, hogy minél hamarabb és hitelesebben előkészítse az uniós koronavírusos helyreállítási alapból a görögöknek szánt 32 milliárd eurónyi támogatáshoz a reformterveket. A javaslatok kidolgozására egy Nobel-díjas közgazdász vezetésével egy szakértői csoportot bízott meg, amelynek első terve adó- és munkapiaci reformokat, az importfüggőség csökkentését, igazságügyi és oktatási, digitalizációs és zöldítési átalakításokat tartalmaz.

Van is honnan visszakapaszkodnia a görög gazdaságnak,hiszen az idegenforgalom összeomlása nyomán az Európai Bizottság a minapi frissített előrejelzésében már nem 9%-os, hanem 9,7%-os GDP-zuhanást vár idénre átlagosan, amelyhez képest már a jövő évi visszapattanást sem látja annyira intenzívnek (most 6%), mint két hónappal ezelőtt (7,9%). Így tehát 2022 vége előtt nem valószínű, hogy a görög gazdaság kibocsátási szintje elérné a 2019 végit, azaz lassú kilábalásra készülhet a dél-európai ország.

Mindezzel párhuzamosan idén 8% körüli GDP-arányos államháztartási hiány várható, amit jócskán megdobhat (akár 4 milliárd euróval is), ha egy minapi bírósági döntés nyomán a jogosultak sokkal szélesebb körének kell kompenzációt fizetni az elmúlt évek nyugdíjcsökkentése után. (portfolio.hu)

 

Kapcsolódó cikkeink