Kétezer tonna szilvát dolgoz fel a Tarpai Manufaktúra Kft.

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 08. 28. 11:25

Megkezdte a szilvafelvásárlást a Tarpai Manufaktúra Kft., amely kétezer tonna gyümölcsöt dolgoz fel az idén, és főzi a híres szatmári szilvalekvárt és szilvapálinkát – közölte a cég ügyvezető igazgatója szerdán az MTI-vel.

szilva

Váradi György elmondta: a Nemtudom és a Besztercei kék szilvafajtát vásárolják fel a környéken, ahol jó termést hoztak a szilvafák, bár a Nemtudom nevet viselő gyümölcsből, amiből a legzamatosabb pálinka készül, valamivel kevesebb termett a tavalyinál.

A kis cég az őszi feldolgozói szezonra bővítette a létszámát, így most tizenegyen dolgoznak a tarpai üzem lekvár- és gyümölcserjesztő, illetve pálinkafőző üstjei mellett.

Az ügyvezető igazgató kiemelte: az idén a cég 230-250 millió forint körüli árbevételt vár, tavalyhoz képest 10 százalékos termelés- és forgalomnövekedésre számít.

A múlt évben is hasonló mértékben nőtt az árbevétel, s végül 11 millió forint nyereséget ért el a Tarpai Manufaktúra Kft.

Váradi György tájékoztatása szerint a termékek több mint 80 százalékát – a tavalyihoz hasonlóan – az idén is az exportpiacokon értékesítik. A legnagyobb megrendelő változatlanul Németország, ahová az export 90 százaléka kerül a Tarpa márkanevet viselő termékekből.
A második legnagyobb európai megrendelő ország Szlovákia, ahol szintén nő a tarpai termékek iránti kereslet. A tarpai szilvalekvár megjelent az Egyesült Arab Emírségek piacán is, a legtöbb terméket Dubaj üzleteibe szállítják.

Az igazgató megjegyezte, hogy a belföldi piacon továbbra is stagnálást tapasztalnak, a kereslet a válság kezdete óta alacsony szintű.

Váradi György megemlítette: szeptember utolsó hétvégéjén az idén is megrendezik a tarpai Szatmár-Beregi Szilvanapokat, a gyümölcspárlatok és szilvás ételek hagyományőrző fesztiválját, amelynek keretében az új, különböző gyümölcsökből készült pálinkák versenyét szintén megtartják. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink