Rákok a rizsföldön

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 10. 27. 11:03

Kína hosszú ideje minden lehetséges eszközt megragadva, különböző módon harcol az ország egyes vidéki körzeteiben uralkodó szegénység és az élelmiszerhiány ellen. Az egyik legújabb próbálkozás, hogy a rizsföldekre rákokat telepítenek – írja az origo.

Az alacsonyabb termőképességű és a változó időjárásnak kitett földeken a rizs általában nem termel elegendő jövedelmet. Ennek kiegészítésére – még a rizstermés kárára is – jól jön a rákhús, ami részben közvetlenül pótolhatja az élelmiszer-ellátás hiányosságait – írja az agroxii.ru nyomán az agroinform.hu.

Az első tapasztalatok azt mutatják, hogy a rákok telepítésével a gyengébb talajokon az egységnyi területen előállítható jövedelem a kétszeresére növelhető.

A kombináció további előnye, hogy a rizstermesztéshez nem kell rovarirtót és nitrogén műtrágyát használni, mivel a ráktenyésztés hulladéka egyben tápanyagot szolgáltat a rizs növekedéséhez.

Ez a rendszer lehetővé teszi a kínai rizstermesztés területi kiterjesztését is, mivel abba a kevésbé termékeny talajokat is be lehet vonni. (origo)

 

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink