Kétéves mélyponton zárt a GKI-Erste konjunktúraindex

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 19. 10:26

Decemberben tízhónapos, szinte folyamatos csökkenés után kétéves mélypontjára, -24,6 pontra esett a GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI által az EU támogatásával végzett felmérés szerint a fogyasztói várakozások decemberben tovább csökkentek, -53,3 pontra, az üzleti várakozások viszont nyolc hónapos markáns romlást követően október óta stagnálnak.

Az üzleti szférában az egyes ágazatok várakozásai október óta hullámzóak. Az ipari várakozások decemberben minimálisan – a novemberi romláshoz hasonló mértékben – javultak. A termelési szint és kilátások megítélése kissé, a rendelésállományoké – ezen belül az exportrendeléseké – jelentősebben javult, a készletek viszont kissé nőttek. Az építőipari bizalmi index a novemberi stagnálás után decemberben kissé emelkedett, de továbbra is messze ez a legpesszimistább ágazat. Elsősorban a magasépítő cégektől érkeztek a korábbinál kevésbé kedvezőtlen jelzések. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélésében megtört a romló tendencia. A rendelésállományok értékelése lényegében nem változott. A kereskedelmi bizalmi index értéke decemberben az előző havi szerény emelkedéssel azonos mértékben csökkent. A rendelésállomány megítélése kissé rosszabb lett, miközben az eladási pozíció javult, a készletszintet viszont magasabbnak érezték a válaszolók. A szolgáltató cégek várakozása decemberében érezhetően csökkent, így visszaesett az októberi szintre. Romlott az üzletmenet, az elmúlt időszaki és várható forgalom megítélése is – olvasható a GKI közleményében.

A foglalkoztatási szándék az iparban és a szolgáltató szférában romlott, a kereskedelemben jelentősen, az építőiparban kissé javult. Érezhetően nőtt a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az áremelési szándék az iparban nem változott. Az építőiparban továbbra is az árcsökkenést előre vetítők vannak jelentős többségben az áremelésre készülőkkel szemben. A kereskedelmi cégek körében kis mértékben nőtt az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke nem változott. A fogyasztók inflációs várakozása viszont jelentősen emelkedett. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az ipari és szolgáltató cégek körében romlott, az építőiparban és a kereskedelemben kissé javult, de továbbra is meglehetően borúlátó. A fogyasztók véleménye sokkal rosszabb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index több mint egy éves markáns romlása decemberben is folytatódott. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét és a következő egy évben várható megtakarítási képességét is rosszabbnak látta, ez utóbbi megközelítette a 2009 nyarán mért minimumát. Javulónak érezte viszont a lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét.

Kapcsolódó cikkeink