Ketchuphiány lehet az USA-ban
Az elmúlt egy évben kialakult, elsődlegesen a koronavírus-járvány okán jelentkező termékhiányok a világ számos szektorát érintik. A legújabb hiánycikk a at amerikai piacon a ketchup, amelyre – a korlátozások ellenére is – egyre nagyobb mennyiségben tartanak a vendéglők és gyorséttermek.

Kép: Pixabay.com
Az Egyesült Államok egyik nagy élelmiszeripari vállalatát, az H. J. Heinz-t is elérte a világjárvány okozta globális termékhiány problémája, mivel túl nagy a kereslet az ételízesítő iránt, amit a cég nem képes ellátni. A hiány főleg az éttermekben megtalálható kisebb kiszerelésű termékeket érinti, a műanyag palackosokat kevésbé. A globálisan kedvelt márkának a ketchupjából olyan nagy étteremhálózatoknál van hiány, mint például a Long John Silver és a Texas Roadhouse – derül ki a The Wall Street Journal cikkéből.
A Kraft Heinz (anyavállalata a H. J. Heinz-nek) szóvivője nemrég azt nyilatkozta az USA Today-nek, hogy gőzerővel dolgoznak a készleteik növelésén, például úgy, hogy olyan gyártósorokat adnak a termeléshez, melyek révén 25 százalékkal növelni tudják termékeik mennyiségét, ÍGY ÖSSZESEN TÖBB, MINT 12 MILLIÁRD CSOMAGOT ÁLLÍTHATNAK ELŐ ÉVENTE.
Az egyébként is magas keresletet az is növelte, hogy az amerikai járványvédelmi központ (CDC) a többször használatos adagolók használatának mellőzését javasolta az éttermek számára.
Az CDC szóvivője elmondta:
Az éttermek kerüljék az újra felhasználható elemeket, például az étlapokat, ételízesítőket és minden egyéb élelmiszeredény használatát és megosztását. Az imént felsoroltak helyett használjanak eldobható vagy digitális menüket, egyszeri adagokat szolgáljanak fel az ételízesítőkből, valamint érintés nélküli szemeteseket helyezzenek el a vendéglőkben”
Kiderült az is, hogy a kisebb kiszerelések ára 13 százalékkal emelkedett 2020 januárja óta, viszont a többször használatos, tubusos változat ára csökkent.
A Kraft Heinz szóvivője elmondta, hogy a pandémia kitörésének kezdetén már látszódott, hogy a HÁZHOZSZÁLLÍTÁS FOGJA ÁTVENNI A VEZETŐ SZEREPET AZ ÉTTERMEKNÉL, EZÉRT AZOKNAK A TERMÉKEKNEK A GYÁRTÁSÁT RÉSZESÍTETTÉK ELŐNYBEN, MELYEKET AZ ÉTELKISZÁLLÍTÁSHOZ GYAKRAN FELHASZNÁLNAK.
Ezzel párhuzamosan a kevésbé népszerű termékek gyártását csökkentették, helyettük azokat állították elő, amelyek népszerűbbek, de még így sem képesek kielégíteni a keresletet. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Befejeződött az RSZKF betegséggel fertőzött telepek felszámolása
A ragadós száj-és körömfájás (RSZKF) harmadik és negyedik kitörésével érintett…
Tovább olvasom >Az Amazon visszakozik: kínai megrendelések lemondásával reagál az amerikai vámemelésre
A kereskedelmi háború új fejezete az e-kereskedelemben – az Amazon…
Tovább olvasom >Dr. Matura Tamás: Előfordulhat, hogy az USA ledolgozza magát Kína szintjére
Dr. Matura Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, Kínaszakértő volt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >