Két százalékos lakáshitellel tarol a Tesco a brit piacon

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 10. 19. 11:12

Árversenybe kezdett csütörtökön a Tesco a brit jelzáloghitel-piacon: az áruházlánc banki üzletága rendkívül alacsony, 1,99%-os kamatozású hitellel csábítja az ügyfeleket – írja a Daily Mail.

Ma a jelzáloghitelek jelentős részét kétéves fix kamatlábbal kínálják a bankok Nagy-Britanniában, átlagosan 4,44%-os kamattal. A Tesco Bank szintén kétéves kamatfixálású ajánlata ehhez képest egy év alatt egy átlagos ügyfél számára közel 2300 font megtakarítást jelent az alacsonyabb törlesztőrészletnek köszönhetően. Igaz, a hitel kezdeti költsége 995 font, és a túlzott eladósodást elkerülendő 40% önerő szükséges hozzá.

Peter Gettins, a London & Country brókere szerint minden más hitelt maga alá utasít a Tesco Bank új jelzáloghitele, és reményét fejezte ki, hogy más bankok is követni fogják. Utóbbiak számára ugyanakkor a Tesco által támasztott esetleges éles verseny komoly fejfájást okozhat a kamatmarzs csökkenése miatt.


A nagyobb, brit tulajdonú bankok másik nagy versenytársa a spanyol Santander, amely 2,39%-os kamattal és 1995 font díjjal kínálja jelzáloghitelét. Tavaly volt már példa 1,99%-os kamatra a piacon: a Leeds Building Society ugyanennyivel kínálta hitelét, kezdeti díja azonban 1999 font volt.

Ma átlagosan a lakások 163 376 fontért kelnek el Nagy-Britanniában. Egy átlagos lakás megvásárlásához tehát több mint 65 ezer font önerőre van szükség, ami nem kevés, szakértők szerint ennek ellenére a Tesco lépése árversenyt indíthat a brit jelzáloghitel-piacon.

A Tesco közlése szerint annak köszönhető a kamat alacsony árazása, hogy a brit kormány “Finanszírozás a hitelezésért” elnevezésű programja alacsony forrásköltséget biztosít számára. A kormányzati program elindulása ellenére szeptemberben a brit hitelintézetek által kihelyezett hitelvolumen 15%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink