Két százalékkal bővült a vállalati összeolvadások és felvásárlások hazai piaca tavaly

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 03. 01. 11:05

Tovább bővült az összeolvadások és felvásárlások (M&A) piaca Magyarországon 2015-ben, a tranzakciók száma 27 százalékkal, a piac becsült mérete pedig két százalékkal nőtt 2014-hez képest – mondta Dezse Margaret, az EY tranzakciós tanácsadási üzletágának vezetője kedden Budapesten.

iroda

A nemzetközi tanácsadócég M&A Barométer elnevezésű felmérésének eredményeit ismertetve a szakember elmondta: az IT és a technológiai szektor továbbra is a legvonzóbb célpont a befektetők számára.

Kiemelte: a közép- és dél-európai régióban összesen 1281 tranzakciót hoztak tavaly nyilvánosságra, amelyek becsült összértéke megközelíti a 43,1 milliárd dollárt. A magyarországi M&A piac becsült értéke 2015-ben meghaladta az 1,5 milliárd dollárt, 2013-hoz képest 20 százalékkal nőtt.

Az EY partnere elmondta: 2015-ben az elmúlt hat év legjobb eredményét érte el a hazai M&A piac a lezárt tranzakciók száma alapján. A tavalyi évben Magyarországon 130 ügylet jött létre, 28 tranzakcióval több, mint egy évvel korábban. A régióban a tranzakciószámot tekintve Törökország (312), Lengyelország (278) és Csehország (185) továbbra is az élen áll, míg Magyarország a 2015-ben a negyedik helyre került.

Dezse Margaret a magyar tranzakciós piacot értékelve kifejtette: a hazai piacot továbbra is a belföldi ügyletek uralják. Tavaly a tranzakciók 61 százalékában a célvállalat és a vevő is magyarországi társaság volt, hasonlóan az egy évvel korábbihoz, a külföldi vevők közül az amerikai és németországi befektetők 6-6 üzlettel a legtöbb tranzakciót zárták, akiket Nagy-Britannia és Csehország befektetői követnek 5-5 tranzakcióval.

Összesen nyolc Magyarországról külföldre irányuló felvásárlást hoztak nyilvánosságra tavaly, amelyek közül kettő Lengyelországban, egy-egy pedig Romániában, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Norvégiában, Pakisztánban és az Egyesült Államokban történt.

A befektetők számára legvonzóbb IT és technológiai szektor, amely az összes ügylet 28 százalékát tette ki Magyarországon, ezt követte az energetika-bányászat ágazat 13 százalékkal, a feldolgozóipar pedig 9 százalékkal – ismertette Dezse Margaret.

Elmondta: az IT és technológiai szektorban a tranzakciók átlagos értéke tavaly elérte a 9,4 millió dollárt. A szektor jelentősebb tranzakciói között volt az amerikai LastPass' LogMeIn általi felvásárlása, valamint a Portfolion és az OTP által közösen megvalósított Szallas.hu akvizíció. A legnépszerűbb befektetéseknek továbbra is a felhő alapú számítástechnikai-, az adatvédelemi- és a pénzügyi IT szoftverek, valamint a biotechnikai cégek számítanak. Az ügyletek száma alapján az IT szektorban még hangsúlyosabbá váltak a belföldi tranzakciók, amelyek összességében az ügyletek 72 százalékát tették ki.

A felmérés szerint az energetikai és bányászati szektorban 17 tranzakciót zártak 2015-ben, ami 55 százalékkal több az egy évvel korábbihoz képest, a szektor legnagyobb tranzakciója tavaly a Mol norvégiai felvásárlása volt.

A feldolgozóipar területén összesen 12 tranzakciót hoztak nyilvánosságra, az ügyletek átlagos értéke meghaladta a 6,5 millió dollárt, a legnagyobb ügyletet a szerszámgyártással foglalkozó magyar Anton Kft.-nek a svéd AQ Group általi felvásárlása jelentette. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink