Két napra ismét a csokoládé fővárosa lesz Szolnok

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 08. 10:48

A világ kéttucat országából érkező csokoládékülönlegességek kiállítása és e csábító édesség történetéhez, elkészítéséhez fűződő programok sora várja a látogatókat november 18. és 20. között a szolnoki Csokoládé fesztiválon.

A seregszemle tavalyi sikeres bemutatkozásának tapasztalataira építve ezúttal sem csupán „csokoládémajszoló” program, hanem összművészeti fesztivál kínál majd változatos kikapcsolódást a rendezvény iránt érdeklődőknek – hangoztatta Molnár Lajos Milán, a házigazda Aba-Novák Kulturális Központ ügyvezető igazgatója keddi sajtótájékoztatóján.

Mint fogalmazott, a programok mindegyikét „csokoládéba mártják”, hiszen e kultikus csemege az egyik legkiválóbb közönségcsalogató gyermek és felnőtt számára egyaránt. Ám törekedtek arra is, hogy a könnyed szórakozást nyújtó fesztivál teret nyisson a komolyabb közművelődési témák: így egyebek mellett a családkutatás és a hátrányos helyzetű fiatal tehetségek bemutatkozása előtt is.

Az Aba-Novák Kulturális Központ az elmúlt év novemberében hagyományt teremtett az első „csokihétvégével” a Tisza-parti megyeszékhelyen. Akkor több mint 5000 ember volt kíváncsi az eseményre, melynek programjai közül a kézműves foglalkozások és a nemzetközi csokoládétárlat bizonyultak a legnépszerűbbnek. Utóbbi megvalósítása elképzelhetetlen lett volna a hazájuk édességkínálatából ízelítőt küldő külföldi nagykövetségek nélkül, amelyek közül több is e kezdeményezés révén ismerte meg Szolnokot.

A külképviseletek ezúttal is fontos szerepet töltenek be a fesztivál előkészítésében. Ennek köszönhetően a tavalyi 21 után idén már a világ 24 országának csokijaiból rendeznek kiállítást a fesztiválon. Ám hogy a tárlaton érvényesülő „mindent a szemnek, semmit a kéznek elv” ne okozzon csalódást a vendégeknek, az épület aulája még a 2010-esnél is bőségesebb kínálattal – zömében prémium minőségű, kézi készítésű, magyar termékekkel – áll majd a kóstolni és vásárolni vágyók rendelkezésére – ígérte a vezető.

A fesztivál különlegességeiről és újdonságairól szólva Jakus Beáta programfelelős megemlítette, hogy a seregszemlén a kakaó hazája, Venezuela is bemutatkozik. A nemzetközi csokoládétalálkozón kívül azonban akad még bőven izgalmas látni- és megízlelni való a rendezvény két napján, amelyek sorából kihagyhatatlan a hungarikumnak számító cukrászsütemény kollekció és a felnőtteknek szánt „bájital”: a csokipálinka.

A fesztiválon ünnepélyesen leleplezik továbbá Szolnok csokoládé címerét és megtartják annak a pályázatnak a díjkiosztóját is, amelyet a rendezvényhez kapcsolódva írtak ki a szervezők óvodások és általános iskolások számára, s melynek keretében eddig közel 300 ifjú alkotó készített szabadon választott technikával „meseszép csoki csomagolást”.

MTI

Kapcsolódó cikkeink