Két év alatt közel 18 százalékkal esett a vállalati hitelek állománya

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 30. 14:30

Az utóbbi két évben brutálisan csökkent a vállalatoknak nyújtott hitelállomány – állapította meg a konferencián tartott előadásában Csillik Péter, a Magyar Bankszövetség vezető közgazdásza.

A szakember azonban úgy véli, bizonyos feltételek teljesülése estén ismét élénkülhet a vállalati hitelezés. A pénzügyi felügyelet adatai szerint a vállalati hitelek állománya a 2008 végi és idén szeptember között 17,6 százalékkal, 5795 milliárd forintra esett vissza. Ezt a folyamatot alig mérsékelte a szövetkezeti hitelintézetek és a külföldi bankok fióktelepeinek térnyerése. Azok hiteleit is beszámolva az állomány 11,6 százalékkal, 6591 milliárd forintra csökkent.

Még megdöbbentőbb a zuhanás, ha a jegybank adatai alapján az I–III. negyedévben a vállatoknak nyújtott forint- és euróalapú nem folyószámlahiteleket vizsgáljuk. A hitelintézetek ugyanis az idén mintegy harmadával kevesebb – 2048 milliárd forint értékű – hitelt folyósítottak, mint 2009-ben.

Csillik Péter úgy véli, akkor élénkülhet a vállalati hitelezés, ha bővül a külső és belső kereslet magyar vállalkozások termékei és szolgáltatásai iránt, mert akkor érdemes lesz beruházásokat kezdeni és finanszírozni. A szakember szerint a finanszírozás fellendülésének további feltétele, hogy ne drágítsa a külföldi forrásokat magas országkockázati felár, és bankoknak ne kelljen olyan a tőkéjüket apasztó intézkedésekkel szembenézniük, mint a bankadó és a végtörlesztés – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink