Két és fél milliárdos fejlesztés a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt.-nél

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 03. 12:21

Három év alatt 2,5 milliárd forintból – fele részben pályázati forrásból finanszírozva – két, egyenként 500 kilowattos biogázüzemet építettek, valamint kilenc istállót alakítottak át modern, pihenőbokszos, matracos rendszerűvé a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. nagyszentjánosi telepén. Az avatóünnepségen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy „nem léphetünk előre a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság dolgában, ha nem vagyunk elég kezdeményezőek, nem ragadjuk meg az uniós forrásokat”.

A miniszter szerint ehhez szükség van jól átgondolt tervezésre és kiszámítható gazdasági környezetre, amelyet a nemzeti vidékfejlesztési stratégia lesz hivatott biztosítani évekre, évtizedekre. „Olyan jövőt kell építeni, amely biztosítja a magyar termékek nemzetközi versenyképességét” – mondta.

A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt.-nél négy esztendeje elindított program szerinti fejlesztés további elemeiként öt új istállót építettek, ugyanennyit felújítottak, illetve modern trágyakezelő rendszert építettek ki és elkészült egy fejőház is.A társaság árbevételének hatvan százalékát a tejtermeléshez kapcsolódó bevételek alkotják, a megművelt, több mint háromezer hektáros terület kétharmadán pedig a szarvasmarháknak szánt takarmányt termelik.

A 2007-2015-ös stratégiájuk két fontos eleme volt a tejágazat versenyképességének növelése és trágyaalapú hő- és energiatermelés, ami az állattenyésztés jövedelmezőségének javítását szolgálja – mondta el az MTI-nek Szajkó Lóránt, a 160 embert foglalkoztató, 2-2,5 milliárd forint árbevételű, naponta ötvenezer liter tejet előállító társaság vezérigazgatója. Szavai szerint olyan gazdaságot építettek, ahol semmi nem megy veszendőbe, és olyan időszakban kezdtek fejlesztésbe, amikor a mély válságot „alig bírta ki az ágazat”, de nem két-három évre, hanem évtizedekre előretekintve gondolkoztak – írja az agromonitor.hu.

Kapcsolódó cikkeink