Növekedhet a palackos borok mennyisége a szekszárdi borvidéken
Csaknem két és fél milliárd forint értékű fejlesztést valósítanak meg a szekszárdi borvidék borászatai a Vidékfejlesztési program (VP) támogatásával, a beruházások több helyen is hozzájárulnak a palackos borok mennyiségének növekedéséhez.
A VP 50 százalékos hozzájárulásával a borvidék több mint tíz pincészete, túlnyomórészt családi vállalkozások valósíthatnak meg technológiai fejlesztést, építhetnek új raktárakat, palackozót, feldolgozót a történelmi borvidéken.
A Takler Pince Kft. mintegy 360 millió forintért új rozé üzemet épít jelenlegi telephelyén. Takler András, a 2016-ban 707 millió forint árbevételt elért társaság ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a beruházás minőségi javulást eredményez a szőlőfeldolgozásban, ugyanakkor nem növeli az előállított mennyiséget. Az évi körülbelül 750 ezer palack bort előállító pincészet továbbra is körülbelül 200 ezer palack rozét készít majd – tette hozzá.
A Mészáros Borház 184 millió forintos támogatással új készáru raktárat, palackozó és feldolgozó üzemet hoz létre, és 100 ezer palackkal növeli a jelenlegi, mintegy egymillió palackos kapacitását – mondta el Mészáros Pál tulajdonos-ügyvezető.
Technológiai fejlesztésekhez nyert el támogatást a szálkai Lajvér Borház Kft. és a bátaapáti Európai Bortermelők Kft., valamint több kisebb szekszárdi családi pince. A Sebestyén Kft. ügyvezető igazgatója, Sebestyén Csaba ismertette: vállalkozásuk új telephelyet hoz létre, ami a cég hatékonyságát növeli. A pince új ültetvényeik termőre fordulása miatt – a fejlesztéstől függetlenül – 120-140 ezer palackra növeli jelenlegi 90 ezer palackos kapacitását – tette hozzá.
A Bodri Pincészet Kft. közel 400 millió forintos támogatással egy üzem- és egy termékfejlesztési projektet valósít meg. A pincészetet vezető Bodri István arról számolt be, hogy a beruházásokkal a pincészet kapacitása megkétszereződik, mind a bor, mind a szőlőlé elállítása 3500 hektoliterrel nő. Az új termék a szőlőlé lesz, amit a piac igényei szerint a fejlesztés után nagyobb mennyiségben is elő tudnak állítani.
Bodri István, aki a szekszárdi hegyközség elnöke, elmondta azt is, hogy becslése szerint várhatóan a hegyközség területén évente tíz százalékkal nő az előállított bor mennyisége az elkövetkező öt évben. Az a cél, hogy a szekszárdi szőlő helyben legyen feldolgozva, és minél nagyobb hozzáadott értéket tartalmazzon – tette hozzá.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai szerint a szekszárdi hegyközség területén a szőlőültetvények nagysága 2011 óta folyamatosan nő, 2016-ban 2164 hektár volt. A területen átlagosan 70-100 ezer hektoliter bort állítanak elő, tavaly 92 091 hektoliter seprős újbor készült Szekszárdon. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Nagyot változtak a borfogyasztási szokások: ma már a könnyedebb, gyümölcsös vörösborokat vásároljuk szívesen
Az ünnepi asztalról nem hiányozhat egy palack kiváló vörösbor, amely…
Tovább olvasom >Liptai Zsolt lett az év bortermelője
A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2024 elismerését…
Tovább olvasom >8 millió palack szeszesital és 225 visszaváltó automata várja a vásárlókat
8 millió palack, illetve doboz alkoholos itallal készült a Tesco…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >