Készül a Tokaji Borvidék szakácskönyve
Készül a Tokaji Borvidék szakácskönyve, a receptgyűjtemény összegyűjtését, rendszerezését és kiadását a Tokaj-Hegyalja Konyhája elnevezésű csoport vállalta fel. Munkájuk eredményét online főzőműsorban, valamint egy, a terveik szerint jövőre megjelenő kötetben teszik elérhetővé a nagyközönség számára – tájékoztatták az MTI-t a szervezők.
A recepttár összegyűjtésére a Dubóczki Dorina Marketing Kft. és a hegyalja.info szerkesztőségének csapata fogott össze – közölte Erdős József, a tokaji internetes portál főszerkesztője. Mint elmondta, a receptgyűjtéshez a levéltári és történeti kutatások mellett a lakosság segítségére is számítanak.
Elsősorban olyan kincseket keresnek, mint például azok a régi füzetek, amelyekbe évtizedekkel ezelőtt jegyezték le az ételek összetevőit és elkészítésük módját a helyiek – mondta a főszerkesztő. Kiemelte: felhívásukat eljuttatták az összes település polgármesteri hivatalába. Arra kérték a polgármestereket és a hivatali dolgozókat, hogy érdeklődjenek a nyugdíjas klubokban vagy a helyi idős embereknél a sajátos, különleges, helyi ételek elkészítésének módjairól. Ha szükséges, személyesen is elmennek egy-egy ritkaságnak számító receptért. Olyanokra kíváncsiak, mint például a tarcali szőlőleves, a tokaji korhely halászlé vagy a mádi kifli. Erdős József azt is elmondta, hogy bár még a munka elején tartanak, tapasztalataik szerint vannak ételek, amelyeket a szomszédos településeken is különböző módon készítenek el. Hogy ezek közül melyik kerül majd a szakácskönyvbe, azt egy séfek, gasztroszakemberek, cukrászok, borászok alkotta csoport dönti el. Az ötletgazdák minden ételhez bort is párosítanak majd – közölte Erdős József.
A szakácskönyv megjelenését egy online „főzőműsor-sorozat” előzi meg. A műsorok és a könyv tartalma az egész borvidékre kiterjed, a szerzők Hegyalja mind a huszonhét településére koncentrálnak a gyűjtőmunka során.
A szervezők azt kérik, hogy akinek van olyan receptje, amely érdekes lehet, akkor azt küldje el a recept@hegyaljakonyhaja.hu emailcímre, vagy a Tokaj-Hegyalja Konyhája, 3911 Tokaj, Pf.: 44. postacímre. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Akit a szakma gőze megcsapott
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja Rácz Mihály, a családi vállalkozásban…
Tovább olvasom >Az első főzőcsatornánk
A hazai gasztronómia fejlődésében komoly közvetett szerepet játszottak a világ…
Tovább olvasom >Csütörtökön kezdődik a 13. Avasi Borangolás Miskolcon
Idén is megrendezik az Avasi Borangolást Miskolcon, ahol a belváros…
Tovább olvasom >További cikkeink
Marad az árréstop, az NGM elégedett
A kormány az élelmiszerek, a háztartási cikkek, a banki számladíjak…
Tovább olvasom >Halasztás jött, felkészülés maradt: így készülnek a magyar vállalatok az ESG-kötelezettségekre az Omnibus fényében
A fenntarthatósági kötelezettségek teljesítésének elhalasztása lehetőséget teremt a cégek számára…
Tovább olvasom >290 millió forint a hétvégi adománygyűjtésen
244 tonna élelmiszeradományt adtak össze a vásárlók pénteken és szombaton…
Tovább olvasom >