Keszthely lehet a Balaton kulturális fővárosa

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 19. 00:00

Európai uniós források felhasználásával teljesen átalakul Keszthely belvárosa, a remények szerint két éven belül jelentős változásoknak lehetünk tanúi a Festetics-kastélytól a Balaton-partig.

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (NYDRFT) elnöke, Manninger Jenő (Fidesz) úgy fogalmazott: a mintegy 1,2 milliárd forintos beruházás új korszakot nyithat Keszthely életében, annak révén a település valóban a Balaton kulturális fővárosa lehet.
Kiss Csaba projektmenedzser a fejlesztéseket ismertetve elmondta: az 1 milliárd 158 millió forintos teljes költségvetésű munkálatokhoz az NYDRFT csaknem 530 millió forint támogatást nyújt.
Az első ütemben megvalósuló tervek részeként térfigyelő rendszert építenek ki, a római katolikus templom melletti várkertből sétálóliget, park lesz és az egyház közreműködésével felújítják a templom tornyát. A jelenlegi piac területén 172 férőhelyes felszíni parkolót alakítanak ki, a Fő téren – a gimnázium és a polgármesteri hivatal között pedig helyi termékek árusításának helyet adó piacteret hoznak létre. Két kisvállalkozó bevonásával felújítanak egy kávézót és egy helyi védelem alatt álló épületet, amelyben kiskereskedelmi egységet nyitnak.
Németh Gábor főépítész elmondta, hogy a megújuló belváros szinte teljesen elzárt lesz a járműforgalom elől, oda csak engedéllyel lehet majd behajtani. Több mint egyhektáros területen díszburkolatot fektetnek le, de hangsúlyos zöld szigeteket és parkosított területeket is létrehoznak. A Fő téren olyan szökőkutat építenek, amelynek vízfüggönye a környezet hűtését is szolgálja majd – írja a privatbankar.hu.


Kapcsolódó cikkeink