Késlekedést jelez a német GDP-növekedésben az ifo gazdaságkutató intézet

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 12. 16. 11:11

A német gazdasági növekedés késlekedését jelzi legfrissebb prognózisában a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete.

 

Jövőre pótolhatja be Németország az idei gyengébb gazdasági növekedést

A ifo gazdaságkutató intézet a feldolgozóipart terhelő beszállítói nehézségek, valamint a negyedik járványhullám megjelenése miatt késlekedést jelez a német gazdasági növekedés dinamikájában. Az előző, őszi prognózisához képest ennek értelmében 1,4 százalékponttal csökkentette a 2022-es GDP-növekedésre tett előrejelzését, ugyanennyivel, 1,4 százalékponttal növelte viszont 2023-as növekedési várakozását.

Az ifo eszerint az idei 2,5 százalékos GDP-növekedés után jövőre 3,7 százalékos, majd 2023-ban 2,9 százalékos növekedést vár Németországban.

Az ifo szerint a növekedés dinamikájának eltolódása részben a fogyasztói magatartásra, részben a beszállítói láncokban a vártnál tartósabbnak bizonyult fennakadásokra vezethető vissza. A fogyasztók ugyanis a vártnál jóval kisebb mértékben érvényesítették az idén a 2020-as korlátozások idején elhalasztott kiadásaikat és szabadították fel a feltorlódott megtakarításaikat. A beszállítói láncban pedig tartósabbnak bizonyultak a fennakadások a korábbi becsléseknél.

Az ifo a helyzet oldódására valamikor a jövő év első negyedében számít. Ennek köszönhetően a jövő év nyarán kezdődhet meg a lendületes növekedés Németországban.

A fellendülés eltolódása a munkaerőpiacon is érezteti a hatását. A legfrissebb felmérések arra utalnak – írja az ifo – hogy a munkahelyteremtés és a részmunkaidős foglalkoztatás kivezetése egyaránt stagnálni fog a téli hónapokat is magában foglaló fél évben. A foglalkoztatottak száma így 2022-ben több mint 400 ezerrel, 2023-ban pedig több mint 300 ezerrel emelkedik majd. Az idén 97 ezerrel nőhet a foglalkoztatottak száma az ifo szerint Németországban. A munkanélküliek száma az idén 79 ezerrel csökken, jövőre pedig 257 ezerrel, majd a következő évben 124 ezerrel csökken. A munkanélküliségi ráta ezzel párhuzamosan az idei 5,7 százalékról jövőre 5,2 százalékra csökken, 2023-ban pedig 4,9 százalékra megy le. A részmunkaidőben foglalkoztatottak idei 1,7 milliós száma jövőre 313 ezerre mérésklődik, 2023-ban pedig 74 ezerre. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink