Büntető adók helyett ösztönző programok hatnak a népegészségügyre

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 24. 16:43

Rendkívül nagy szakmai és média érdeklődés kísérte az Európai Édesipari Szövetség (CAOBISCO) Budapesten rendezett közgyűlését és az azt követő sajtónyilvános szakmai kerekasztal beszélgetést. Az alapanyaghelyzet mellett a KAP (Közös Agrár Politika) és a magyar népegészségügyi adótervezet került reflektorfénybe.

Június 24-én a Mariott hotelben16 ország közel 50 képviselője gyűlt össze, hogy az Európai Édesipari Szövetség (CAOBISCO) éves rendes közgyűlésének hivatalos napirendi pontjait megvitassa.
A résztvevők személyesen, egyenként is felháborodásuknak adtak hangot az iparágat diszkriminatív módon sújtó magyar népegészségügyi, vagy a közbeszédben hamburger adónak nevezett tervezet miatt. Közös álláspontjukat levélben megfogalmazva e-mailen juttatták el Orbán Viktornak, amelyben kifejtették, hogy az intézkedések következtében 1500 munkahely kerül veszélybe, tradicionális magyar márkák tűnhetnek el és a feketekereskedelem felerősödésével is számolni kell.

Lehet még magyar cukor

Dr. Kardeván Endre a közös agrárpolitika (KAP) kapcsán hangsúlyozta, hogy a fogyasztók védelme minden tagállam és az EU politikájában is első helyen szerepel, ezért is fő cél az elegendő, biztonságos élelmiszer elfogadható áron való biztosítása az EU-ban. A sajátos magyar cukor helyzetre a kvóta emelés és így az önellátás biztosítása adhat megoldást. Elkezdődtek a tárgyalások, de eredmény leghamarabb 2013-ra várható. Nem véletlen, hogy a KAP célkitűzései között az adminisztráció egyszerűsítése is szerepel.

A cukor-só adó kapcsán felmerült kérdésekre az államtitkár kifejtette, hogy a Vidékfejlesztési tárca csak véleményezi a tervezetet. A tárgyalások során az élelmiszer előállítók védelmét képviselik. A feketekereskedelemmel szemben pedig szigorú ellenőrzéseket sürgetnek.

Kiskorúsítás helyett motiváció

-Az édesipar nem tehető bűnbakká, egyedül felelőssé az elhízás problémájáért – hangsúlyozta lapunknak Didier Focking a Szövetség elnöke, aki 37 éve dolgozik a csokoládéiparban. – A kiegyensúlyozott táplálkozásban az édességeknek is helye van. Az egészséges életmód, a rendszeres mozgás népszerűsítését pedig a Szövetség tagvállatai helyi tevékenységük és társadalmi felelősségvállalásuk részeként végzik sikerrel számos országban. Felnőtt, érett állampolgárokat nem lehet állami kontrollal, büntetéssel irányítani. A pozitív példa, az életmód programok, az elismerés sokkal hatásosabb ösztönző.
Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetsége elnöke, a rendezvény házigazdája szerint a tervezet nincs alátámasztva népegészségügyi számításokkal.

-Átlagosan a napi kalóriabevitel csupán 5 százaléka származik édesség fogyasztásból hazánkban. A legoptimistább várakozások szerint ez 15-20 százalékkal csökkenhet a hamburgeradó hatására növekvő, bizonyos esetekben akár 30 százalékot is elérő áremelkedés miatt. Összességében tehát a napi kalóriabevitel 1 százalékát érintheti a tervezet – szemléltette állítását a szakember.

-A Szövetség mindig proaktívan áll a lakosság védelmét célzó kezdeményezésekhez, ezért most is egyeztetést javaslunk. Széles társadalmi elfogadáson alapuló, a fogyasztók, a hazai mezőgazdaság, ipar és kereskedelem érdekeit egyaránt figyelembe vevő, a néhány külföldi példa tapasztalataiból okuló, hosszútávon is vállalható, innovációt elősegítő csomag kidolgozását tartjuk indokoltnak – mondta Sánta Sándor.

Kapcsolódó cikkeink