Kerüljön magyar virsli a szilveszteri asztalra!
Hiába az új fogyasztói trendek, az év utolsó napjaiban így is háztartások ezreinek kosarába kerül virsli hazánkban. A sertéspiaci helyzet alakulása és az éves kereslet csökkenése ugyan komoly kihívások elé állította idén a hazai feldolgozókat, az év végi csúcsidőszakra azonban minden gyártó kiváló minőségű termékekkel készült.

(Fotó: Pixabay)
A virsli egész évben elérhető a boltok polcain, az év végéhez közeledve jelentősen megnő ezen húskészítmény forgalma. Az év közben elfogyasztott mennyiség meg sem közelíti
a szilveszteri mennyiséget. Hazánkban az éves virslieladás 34 ezer tonna körül van, az év utolsó hónapjában ennek 10-25 százaléka kel el. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Húsiparosok Szövetségének közös körképe szerint a fogyasztók idén is széles kínálatból válogathatnak. A slágertermék vélhetően az idén is az enyhén füstölt juhbeles, roppanós és a frankfurti virsli lesz, de a bécsi virsli is kedvelt ebben az időszakban. Az elmúlt évhez hasonlóan – a fogyasztói árak emelkedése miatt – továbbra is jelentős az élelmiszerláncokban forgalmazott saját márkás termékek aránya a kínálatban. A magyar vásárlók ugyanis kevéssé a márkát, sokkal inkább a minőséget és a jó ár-érték arányt keresik a boltokban, az ünnepi időszakban a magasabb minőségű termékek irányába tolódik el a forgalom.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra hívja fel a figyelmet, hogy a virsli választásakor is érdemes a magyar termékeket előnyben részesíteni
A hazai gyártók termékei nyomon követhetők, folyamatosan ellenőrzöttek, és a hazai ízvilágra tervezettek. Ha igazán jó minőségű virslit szeretnénk vásárolni, keressük a megbízható gyártókat, a vásárlás előtt pedig érdemes az összetevőket is elolvasni, mert a magasabb hústartalom egyben a jobb minőséget is garantálja.
S hogy miért szokás Szilveszterkor virslit fogyasztani?
A régi paraszti babona szerint szerencsét hoz, ha új esztendő első napján disznót fogyasztunk, mivel a szárnyas hátrafelé kapar, a malac előre túr és kitúrja a szerencsénket. A virsli újévi fogyasztása elsősorban a városokban terjedt el, hiszen olcsó volt és könnyen elkészíthető.
A virsli összetételét egyébként a Magyar Élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza
Az előírások közül a legfontosabb a hústartalom: amely a késztermékre vonatkoztatva legalább 51%. Ha a hústartalom alacsonyabb, vagy 10 százaléknál több a mechanikailag lefejtett hús a termékben, az már nem nevezhető virslinek. A jó minőségű termék kiválasztásához javasoljuk a fogyasztóknak, hogy az előrecsomagolt virslik esetében a termék hátoldali címkéjén keressék az oválbélyegzőt, amelyen a HU jelzés a hazai üzemet jelöli, emellett az összetevőknél is érdemes ellenőrizni a hústartalmat.
NAK
Kapcsolódó cikkeink
Karácsonyi ajándéknak is kiváló választás a magyar bor
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Több ezer gazda tüntet Brüsszelben az EU-Mercosur megállapodás ellen
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Az aszály ellenére sem lesz hiány a jó minőségű magyar halból
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hogyan ünnepelnek a fiatal felnőttek?
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Hibrid AI-kampánnyal ünnepli az Ooops! 15 éves jubileumát a Vajda-Papír
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Ünnepek előtti bevásárlás akár féláron
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
