Kertrégió program a zirci és a veszprémi kistérségben

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 03. 12:16

Vegyszermentes, helyben termelt termékek előállítására és helyben történő felhasználására indított programot a város és egy civil szervezet – tájékoztatta szombaton Forgács Tamás az MTI-t.

A Zirc és Várpalota kistérségben indított kertrégió program projektmenedzsere a szombati konferencia után azt mondta: céljuk, hogy a helyi környezettudatos gazdálkodással előállított termékeknek helyben találjanak piacot (a közvetlen értékesítés mellett élelmiszerboltokban, éttermekben), illetve hogy a helybélieket háztáji gazdálkodásra bírják.

A 127 millió forintos projektet a KEOP-program 95 százalékban támogatja. A várpalotai Közüzemi Kft. telephelyén kialakított mintagazdaságban megtekinthető a minősítési folyamat által meghatározott környezettudatos gazdálkodási modell, valamint itt kezdődik meg február 12-től a programba kerülő háztáji termelők felkészítése is – mondta el Forgács Tamás.

Hozzátette: az első évben mintegy 20-30 termelő bevonását tervezik, elsősorban a közétkeztetési igények kiszolgálására, a következő években pedig a lakossági igényeket is figyelembe véve további termelők bevonása várható.

A fogyasztói piac létrehozására, a kereslet megteremtésére Várpalotán létrehoznak egy logisztikai-koordinációs központot, amely mintaboltként üzemel a háztáji termelők által előállított minősített helyi termékek forgalmazására, raktárként a fogyasztói igényeket kiszolgáló háztáji termelői termékek tárolására, valamint logisztikai-koordinációs irodaként a fogyasztói igények kiszolgálására és a szemléletformáló kommunikációs kampány kivitelezésére – részletezte a projektvezető.

A régiókert keretében előállított termékekre saját védjegyet adnak ki, amely garantálja a vegyszermentességet és minőséget. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink