Kerítéssel zárják le az afrikai sertéspestis gócpontját Csehországban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 08. 04. 11:05

Kerítéssel zárják le az afrikai sertéspestis gócpontját a kelet-morvaországi Zlín régióban, hogy megakadályozzák a járvány terjedését – közölte a régió önkormányzata. A kerítésbe áramot vezetnek.

Jirí Cunek regionális elöljáró a hét elején hirdetett vészhelyzetet tucatnyi településen.
A pénteken kezdett kerítésépítés a védelmi intézkedések része. A 73 centiméter magas kerítés teljes hossza mintegy 12 kilométer lesz és mintegy 40 négyzetkilométernyi területet vesz körbe. Péntek estig 2,5 kilométernyi készült el, egy hetet szánnak az egész felépítésére.

sertes10

Vlastimil Kamír, a kerítést szerelő cég vezetője szerint a drótokba, amelyek az egyes falvak közti határokat zárják le, 10 ezer volt feszültségű villanyáramot vezetnek be. Az állatok megállítására legalább négyezer voltos áram szükséges – jegyezte meg.

“Reméljük, hogy a villanykerítéssel és a további óvintézkedésekkel sikerül megakadályoznunk a sertéspestis továbbterjedését” – nyilatkozta Zdenek Hlustík, a regionális vadászszövetség elnöke Zlínben újságíróknak. A területet drónokkal fogják ellenőrizni és felügyelni.

Az afrikai sertéspestissel fertőzött első vaddisznókat június második felében fedezték fel a Zlíni régióban.
A hatóságok a régióban megszüntették az elszaporodott vaddisznók kilövésének korlátozását, és a vadászok azóta mintegy 1300 állatot ejtettek el. Több száz vadat a szomszédos régióban lőttek le, de ott eddig egyetlen esetben sem állapították meg a fertőzést.
A hatóságok ezért döntöttek arról, hogy a fertőzött régiót elszigetelik. Becslések szerint a mintegy 40 négyzetkilométeres körzetben még sok száz vaddisznó tanyázik.

Az afrikai sertéspestist a szabadon élő állatok terjesztik, az emberekre nem jelent veszélyt. (Kokes János, MTI)

Kapcsolódó cikkeink