Kereskedőház nyílt Montenegróban is

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 01. 11:22

Újabb nyugat-balkáni országban, Montenegróban kezdte meg működését a legújabb kereskedőház; a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) célja, hogy növelje nyugat-balkáni exportpozícióját, megerősítse a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokat és elősegítse a kölcsönös gazdasági növekedést.

buza

Az MNKH közleménye szerint a keleti nyitás stratégiájának jegyében Magyarország kiemelten fontosnak tartja nyugat-balkáni kapcsolatrendszerének megerősítését. A macedóniai képviselet megnyitása után ezért Montenegróban terjeszkedik tovább az MNKH, így már két iroda támogatja a magyar kis- és középvállalkozások balkáni export-tevékenységét.

“A podgoricai kereskedőház megnyitása is azt tükrözi, hogy a montenegrói gazdasági kapcsolatok stratégiai jelentőségűek Magyarország számára. Montenegró az egyik legfontosabb külgazdasági partnerünk a térségben, egyben a magyar tőkekivitel kiemelt célországa” – idézi a közlemény Szabó Lászlót, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárát.

A balkáni térség jó exportlehetőségeket kínál a magyar vállalkozások számára, a többi között ezért is döntöttek a montenegrói kirendeltség megnyitása mellett. A két ország között idén februárban már létrejött egy mezőgazdasági együttműködési szándéknyilatkozat, mostantól azonban külön képviselet segíti az új piacok, új lehetőségek felé törekvő magyar cégeket – hangsúlyozta Kun Gábor, az MNKH vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint.

A podgoricai képviselet nyitó ünnepségén jelen volt Igor Luksic, Montenegró miniszterelnök-helyettese és külügyminisztere, aki üdvözölte a magyar-montenegrói kapcsolatok további bővülését.

A tájékoztatás szerint a Montenegróba irányuló export főként élelmiszeripari termékekből, hús és húskészítményekből, gabonafélékből és élő állatokból áll, de gépekre, szállítóeszközökre is van kereslet, emellett szolgáltatás és know-how exportra is igény mutatkozik.

Az MNKH ugyanakkor folyamatosan keresi a lehetőségeket, így a jövőben több együttműködés is kezdődhet például az építőipar, a lakáspolitika, a területrendezés, a hulladék- és szennyvízkezelés, az idegenforgalmi és az energetikai befektetések területén – közölték, hozzátéve, hogy Montenegró áramimportra szorul.

Az év végéig még kilenc relációs kereskedőház megnyitására kerül sor, ezzel huszonötre bővül a képviseletek száma – tájékoztatott az MNKH. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink