Kereskedőház: kétoldalú megállapodás segíti a magyar-szlovák kapcsolatokat

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 12. 09. 11:15

A magyar-szlovák gazdasági kapcsolatok dinamikusan bővülnek, a további növekedés érdekében a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) és a Szlovák Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (SARIO) együttműködési megállapodást írt alá Budapesten.

magyar-szlovak

Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója a kereskedőház által megrendezett magyar-szlovák üzleti fórum megnyitóján kiemelte: a megállapodással szeretnék kiterjeszteni a gazdasági kapcsolatokat a klasszikus kereskedelmi áruforgalom mellett más szektorokra, így az energetikára, infrastruktúra területére, mindez a két ország nemzetközi versenyképességéhez is hozzájárul. A megállapodással szeretnék elmélyíteni a két ország vállalkozásai közötti kapcsolatokat, fejleszteni a regionális együttműködéseket, fejleszteni a határ menti térségeket – tette hozzá.
Kitért arra, hogy a régióban bővült a kereskedőház hálózata, a regionális irodák feladata a határ menti magyar-magyar gazdasági kapcsolatok erősítésével, ami adóbevételek és új munkahelyek formájában Szlovákia gazdasági fejlődéséhez is hozzájárul.
A kétoldalú kapcsolatok fejlesztése Szlovákiának és Magyarországnak egyaránt előnyös, akár az energiabiztonság, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar vagy az infokommunikáció területein. A kereskedőház támogatja a cégek részvételét szlovákiai vásárokon vagy üzleti fórumokon, a kiépített üzleti kapcsolatain keresztül értesít a befektetési lehetőségekről – ismertette a vezérigazgató. A kereskedőház számos sikeres üzletet épített ki magyar cégeknek Szlovákiában, ezek között a borexport területét vagy a fűtéstechnológiát említette.
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára rámutatott: a tavalyi adatok alapján Szlovákia Magyarország 3. legfontosabb kereskedelmi partnere, a magyar termékek egyik legfontosabb külpiaca a szlovák gazdaság, a kétoldalú kapcsolatok dinamikusan fejlődnek. A két ország kölcsönösen függ egymástól, az együttműködés szoros. Az MNKH hét regionális irodával rendelkezik Szlovákiában a kis- és középvállalkozások közötti kapcsolatok erősítése érdekében.
Tibor Bucek, a SARIO igazgatója azt emelte ki, hogy Magyarországnak a 3. legfontosabb partnere Szlovákia, Szlovákiának pedig a 6. legfontosabb Magyarország. A fórum segíti a kapcsolatépítést és a szerződéskötést, a legígéretesebb ágazatok közül a mezőgazdaságot, az egészségipart, az autóipart, az energetikát és az élelmiszeripart emelte ki. Reményét fejezte ki, hogy a magyar-szlovák gazdasági kapcsolatok tovább erősödnek.
Ferencz Vojtech, a szlovák gazdasági minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok ideálisak. A kormány és a gazdasági tárca mindent megtesz annak érdekében, hogy ez így is maradjon – tette hozzá.
Az MNKH által megrendezett magyar-szlovák üzleti fórumon több mint 100 szlovák és magyar üzletember vett részt, a vállalkozóknak lehetőségük volt konkrét üzleti lehetőségekről tárgyalni a mezőgazdaság, élelmiszeripar, megújuló energia, hulladékgazdálkodás, egészségipar és a gépipar területeit érintően.

Kapcsolódó cikkeink