Kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítések
Megjelent a Magyar Közlönyben az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről is szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet, amely többek között szabályozza a vendéglátó tevékenységekhez kapcsolódó képesítési követelményeket is – hívja fel a szakma figyelmét az MVI.
Az új miniszteri rendeletben szereplő önálló tevékenységek csak meghatározott képesítéssel végezhetők. A nem önálló tevékenység végzése esetén a tevékenységvégzés szakmai felügyeletét az önálló tevékenység végzésére jogosító szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy biztosítja.
Az MKIK-tól kapott tájékoztatás alapján az önálló tevékenység a vállalkozói jogviszonyon belül végzett tevékenység. Ahhoz, hogy a rendeletben meghatározott tevékenység gyakorlására jogosult legyen a vállalkozó, a jogszabályban nevesített szakképesítéssel, szakmával kell rendelkeznie (társas vállalkozás esetén egy főállású munkavállaló, aki az üzemelés teljes időtartam alatt felelős a tevékenységvégzésért). Amennyiben nem önálló tevékenységet végez (vagyis munkavállaló), ez esetben a vállalkozáson belül a tevékenységvégzés szakmai felügyeletét az önálló tevékenység végzésére jogosító szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy biztosítja.
A miniszteri rendelet 1. számú melléklete tartalmazza azokat a tevékenységeket, amelyek gyakorlása szakképesítés birtokában jogszerű, és a táblázat C oszlopa rendelkezik arról, hogy ezt az önálló és nem önálló tevékenység-gyakorlásra is egyaránt kell-e alkalmazni.
Az 1. számú mellékletként elérhető táblázatban a korábbi rendelethez hasonlóan három vendéglátó tevékenység szerepel.
A táblázat alapján a meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálásában a szakirányú végzettség kizárólag a tevékenységért felelős személy esetén előírás, (egyéni vállalkozó esetén önmaga, társas vállalkozás esetén egy főállású munkavállaló), míg a meleg és hideg ételek és italok készítése, valamint a cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése tevékenységek esetében a szakirányú végzettség minden munkavállaló esetében kötelező.
Az utolsó „E” oszlop pedig arra utal, hogy a „B” és „D” oszlopban felsorolt szakma (részszakma), szakképesítés mellett elfogadható más, a szakiránynak megfelelő szakma, szakképesítés, vagy magasabb szintű szakirányú képesítés, végzettség. Ezen kívül a táblázat „B” oszlopában szereplő részszakma gyakorlója a részszakma keretében ellátható tevékenységi körében jogosult a szabályozott tevékenység végzésére.
Kapcsolódó cikkeink
A Magyar Vendéglátók Ipartastülete üdvözli az NGM felszolgálási díjjal kapcsolatos döntését
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) üdvözli az NGM felszolgálási díjjal…
Tovább olvasom >Javuló tendenciák
Az MVI évente közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról. A kiadvány…
Tovább olvasom >Ez volt az idei Gundel-díj átadás – A nap képe
Október 27-én a Gundel Étteremben immáron 9. alkalommal adták át…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >