Kereskedelem: lejt a gödör alja is

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 26. 00:06

A KSH adatai szerint a kiskereskedelmi értékesítés visszaesése 2009. augusztusában 2008. azonos hónapjához képest 8,5 százalék volt. Az élelmiszereknél 7%-os, a ruházatnál 4%-os, a tartós cikkeknél (bútor, háztartási felszerelés) 17%-os visszaesést mértek

Az augusztusi 638 milliárd forintos kiskereskedelmi értékesítés a júliusinál (645 milliárd forint) is kisebb. Pontosan három éve, 2006. augusztusában volt ekkora bevétele a kereskedőknek e hónapban. Iparcikkekre öt évvel ezelőtt, 2004. augusztusában költöttek annyit a vásárlók, mint 2009. nyolcadik hónapjában.
A kiskereskedelmi értékesítés visszaesése az év egyes hónapjaiban fokozatosan nőtt, a júliusi-augusztusi adatok pedig nagyobb második félévi visszaesést jeleznek. Ebből arra lehet következtetni, hogy a háztartások vásárlásokra mozgósítható tartalékai a nyári hónapokra kimerültek, élelmiszerekből is sokkal kevesebb fogyott, a különféle iparcikkből pedig a korábbi várakozásoknál sokkal nagyobb a visszaesés.
A kiskereskedelmi forgalom a nyári-őszi hónapokhoz képest decemberben élénkülhet ugyan kisebb mértékben az év végi ünnepi készülődés miatt, de az utolsó hónap forgalma is előreláthatóan elmarad a tavalyitól (az eladott árumennyiséget tekintve 2007. és 2008. decemberében is csökkent az értékesítés az előző év utolsó hónapjához mérve).
A válsághatások (termelés, beruházások, jövedelemkiáramlás) mellett kedvezőtlen volt az áfa évközi emelése is, ami az előzetes várakozásoknál nagyobb mértékben visszaveti a vásárlásokat a második félévben, különösen az iparcikkek területén – tartalmazza az Országos Kereskedelmi Szövetség közleménye.

Kapcsolódó cikkeink