Kerekasztal-beszélgetés mézügyben

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 04. 26. 11:45

Megtartották mézügyben az első kerekasztal-beszélgetést k a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szervezésében – tudta meg a Magyar Nemzet. A tárgyalások a közeljövőben várhatóan folytatódnak.

mez

Látványosan tisztult a mézpiac az elmúlt időszak hatékony hatósági fellépésének köszönhetően – hívta fel a figyelmet az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke azon az ágazati egyeztetésen, amelyet a mézágazat helyzetéről tartottak a jogalkotók, a hatóságok és a hazai méhészeti ágazat képviselőinek részvételével. Boross Péter kifejtette: az elmúlt időszak eredményes hatósági munkájának és a szigorú ellenőrzéseknek köszönhetően az importméz aránya jelentősen csökkent a kereskedelemben. Mindez a hazai piac látványos, a silány minőségű méztől és a hamisított termékektől való tisztulását eredményezte.

Kevésbé tartja előrelépésnek az új fórumot a kerekasztal-beszélgetésen szintén részt vevő Takács Ferenc, a brüsszeli demonstráció egyik szervezője, az Aranynektár Kft. vezetője. Problémának tartja például azt – mondta el a Magyar Nemzetnek –, hogy a találkozón olyan személyek is részt vettek, akik nem képviseltek senkit, mert nem kaptak rá felhatalmazást. Mint fogalmazott, részkérdések vetődtek fel, miközben sok lényeges ügyben még csak el sem lehetett kezdeni az egyeztetést. A szakember többek között furcsának tartja azt, hogy az MMME most hozakodott elő azzal, hogy kiterjeszti a bejelentési kötelezettséget a harmadik országokból – így az EU-ból – Magyarországra érkező mézszállítmányokra, mert ők például évek óta megteszik ezt, hiszen a második Orbán-kormány egyik első intézkedése éppen ennek a szabálynak a bevezetése volt. – Ehelyett inkább az értékesítéssel kellett volna többet foglalkozni, hiszen nagy mézmennyiség maradt az országban – hívta fel a figyelmet. A másik nagy gond pedig az – magyarázta –, hogy a piaci szereplők jogkövetők szeretnének lenni, de a hatóság gyakorlata nem mindig átlátható, sokszor az Élelmiszerkönyvben lévő előírások hatósági értelmezését sem tudják követni. Erre más uniós országok kialakítottak egy gyakorlatot, de nálunk most az erre vonatkozó hatósági útmutatásra már nem jutott idő. – A Nébihtől azonban ígéretünk van arra, hogy folytatódik az egyeztetés mézügyben – tette hozzá Takács Ferenc. (Tóth László Levente, MNO)

Kapcsolódó cikkeink